måndag 23 december 2013

Det finns alltid tid för lite godis



Nu är det nog hejsan hoppsan och full galopp i de flesta hem och hus inför kulaftonen som är på intågande, så även här. Men avsätter du en knapp halvtimme så får du garanterat lön för mödan...eh...tiden! Här kommer recept på en gudomligt god Nutellafudge!

Nutellafudge

1½ dl socker
1½ dl sirap
1½ dl grädde
50 g smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl Nutella

Rör ihop alla ingredienser utom Nutellan i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småkoka i 20-30 min, eller ca 120-122 grader. Ta kastrullen av plattan och rör ner Nutella. Häll i en bakpappersklädd, liten form och låt stelna i kyl. Skär sedan i fyrkantiga bitar och NJUT!

Receptet hittade jag på bakverkochfikastunder.se!

Dan-före-dan-före-dopparedan-mys-frukost



Igår morse, på 4:e adventsmorgonen blev det lite frukost deluxe. Bakade saffransscones som vi njöt av nygräddade och varma med en klick god marmelad på. Smarrigt!! Då det är lika grönt som granen ute, så får man styra upp lite julfeelings på det här sättet istället! :)

Saffransscones

16 bitar

100 g smör
0,5 g saffran
1 msk flytande honung eller strösocker
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader. Stöt saffranet utanpå påsen med en mortelstöt. Smält smöret och blanda ner saffran, honung/socker och låt svalna lite. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölken och smöret och rör ihop degen. Klicka ut degen i fyra högar på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och klappa ut varje del till runda kakor, 15 cm i diameter. Skåra varje kaka i 4 delar med en kniv. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min. Låt svalna på galler och servera med smör, ost, marmelad.

lördag 21 december 2013

Är det lördag så är det



Vill gärna lyxa till det lite med lördagsmiddan, köper nåt fint, gott kött å varierar tillbehören. Just potatisen går ju att göra en massa kul och goda varianter av! Den här gången fick det bli duchessepotatis med en touch av västerbottenost som gratinerades i ugnen och serverades till en bit ryggbiff, bearnaisesås, rödvinssås, sparris och lite majs. Satisfying, I would say!

Duchessepotatis med västerbottenost

4-5 port

1 kg potatis
3 äggulor
1 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
3 msk smör
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen, pressa ner den i en bunke. Tillsätt äggulorna, grädden, osten och smöret. Rör om och smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse och spritsa små rosor på en bakpappersklädd plåt. Grädda gyllenbruna i 8-10 min.

fredag 20 december 2013

Om du inte vill bli på kanelen...



... så kan detta vara glöggen för dig! :) För detta är alkoholfri, hemmagjord blåbärsglögg! Tycker själv att smaken är väldigt god, men att glöggen blev för söt. Det är ju dock en smaksak, men om jag gör den igen så kommer jag att minska på sockret. En limeskiva i glöggen ger i och för sig en liten extra syrlighet. Lime och blåbär funkar finemang ihop!

Lite kul-å-veta: Uttrycket "på kanelen" har faktiskt med just glögg att göra! På 1500-talet piffade man till vinet med kryddor, bl.a just kanel. Drack man då nåt glas för mycket, så blev man alltså på kanelen! Så nu vet ni det! :)

Blåbärsglögg med kanel, kardemumma och stjärnanis

12 dl

2 dl koncentrerad blåbärsdryck
1 dl rårörsocker
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
3 stjärnanis
1 msk pressad limesaft
1 liter vatten

Till servering:
2 dl frysta blåbär
lime i skivor

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sila bort kryddorna och häll upp på flaska. Lägg i en skiva lime och några blåbär vid servering. Kan drickas både varm och kall.

Recept från ICA.

torsdag 19 december 2013

Fabulous fudge!



Oj. Oj. Oj. Snuskigt onyttigt och sött, men också snuskigt gott!! Detta är fudge gjord på årets smak av juleskum, knäck. Tänk så gott ett gäng nersmälta tomtar kan smaka! :D Fortfarande smakar det inte knäck, som jag även tidigare nämnt i ett inlägg, men det spelar liksom ingen roll för det är kriminellt gott ändå. Den lilla extra goda touchen blir av de salta cashewnötterna...mmm... Please try this at home! :)

Texas pecan fudge

12 skumtomtar med knäcksmak
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
100 g vit choklad
½ dl pecannötter
½ dl salta cashewnötter

Rör ner smör, grädde, socker och tomtar i en kastrull och smält ihop detta på svag värme. När allt smält ihop, låt det koka i ca 10 minuter. Rör om då och då, så det inte blir bränt. Ta kastrullen från värmen och dela chokladen i mindre bitar som du smälter ner i smeten. Blanda i grovt hackade nötter och häll sedan i en bakpappersklädd form, gärna lite mindre så du får lite höjd på fudgen. Låt stelna i kyl innan du skär i bitar.

Receptet hittade jag på matplatsen.net

onsdag 18 december 2013

47,5-timmarsknäck



Låt inte överskriften avskräcka, det tar inte 47,5 timme att koka den här knäcken! Men det var ganska exakt så lång (KORT) tid det tog innan den var slut! Finito! Over and out! Tyckte jag var lite smart (och ja, kanske en aning ego) då jag valde att göra knäck med pepparkakssmak. Barnen gillar pepparkakor, det gör dom, men pepparkakskryddor i knäck trodde jag skulle buas ut. Obviously not, att döma av hetsätningen. Supergott!!

Pepparkaksknäck med mandel

Ca 75 st

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
1 msk pepparkakskrydda
50 g hackad mandel

Koka upp grädde, sirap och socker i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka i ca 30 min tills knäcken klarar kulprovet. Blanda i smör, krydda och mandel. Fyll i knäckformar och låt stelna i kyl.

måndag 16 december 2013

Alla kulor hänger inte i granen!



Somliga ligger nämligen på fatet! Egentligen inte kulor, utan bollar. Men ändå. Det är alltså inte dåligt stekta köttbullar på bilden, utan ädelostbollar rullade i pepparkakskross! Perfekt som snapas (svenska motsvarigheten till spanska tapas) till glöggen! Mycket delikat, om man gillar ädelost vill säga! Ostsmeten går bra att göra i förväg, men rulla helst i pepparkakskross så sent innan bjudning som möjligt, för att behålla krispigheten i krosset.

Ostbollar med pepparkakskross

Ca 20 st

175 g grön eller blåmögelost (jag använde Kvibille Glöggädel)
100 g philadelphiaost
1 msk flytande honung
15 st pepparkakor

Blanda ädelost, philadelphiaost och honung, gärna i en matberedare, till en smidig massa. Lägg pepparkakorna i en plastpåse och krossa till fina smulor, eller använd mixerstav. Forma bollar av ostmassan och rulla dem i pepparkakssmulorna.

Recept från recept.nu


söndag 15 december 2013

Prima pizza



Hemmagjord Calzone blev det till middag ikväll! Yam yam yam! Denna gång fuskade jag med färdigköpt pizzadeg, då vi hade lite bråda tider. Måste ju supporta Tomten lite med julklappsinköpen! ;) Vill ni göra egen pizzadeg, finns ett toppenrecept här! Och hörrni ni, det här är ju perfa grejer att använda rester av julskinkan till efter jul! OM det blir nåt kvar på faten, vill säga... Själv använde jag strimlad kalkon till Calzonen ikväll, förvillande likt skinka, men ändå mycket godare!





Mängder av smält ost ska det vara i en Calzone! Snåla inte!!


Calzone

4 port

En förpackning köpt pizzadeg, eller gör egen
Tomatsås till pizza, färdigköpt eller gör egen, recept här
1 burk champinjoner, eller färska
200-300 g strimlad skinka eller kalkon
riven ost
1½ dl Kesella
2 msk tomatpuré
1 tsk tacokrydda
oregano

Blanda ihop Kesellan med tomatpuré och tacokrydda. Gör egen pizzadeg enligt recept, eller ta ut rundlar, lagom stora för en portions-Calzone, av den färdiga pizzadegen. Bred ut tomatsås på bottnarna, men inte ända ut i kanterna, då det blir svårt att trycka ihop degen då. Bred på Kesella-röra ovanpå tomatsåsen. Strö över skinka, champinjoner och riven ost, bara på den ena halvan. Strö över lite oregano och vik över den ena halvan av degen över fyllningen. Tryck ihop längs kanten, så det håller ihop i ugnen. Grädda i 225 grader 10-15 min, tills de fått fin färg. Strö över lite oregano ovanpå och servera med pizzasallad.

fredag 13 december 2013

Inlägget kan innehålla spår av nötter!



Här kommer ett mumsigt recept på snacks till julglöggen! Eller har vi inte börjat "nöta ut" de traditionella nötterna på julafton, så det är dags å förnya sig lite? Det är klart, många vill väl sitta och knäcka sina nötter och mandlar själv, men för mig var det här en ny kul grej till gottebordet i jul. Till glöggen funkade det utmärkt och till julafton blir det en repris!


Kryddiga nötter

7½ dl nötter, tex mandlar, hasselnötter, pistaschmandlar, valnötter,cashewnötter
1½ dl strösocker
1 tsk salt
1 msk mald kanel
½ tsk mald ingefära
1 äggvita
1 msk vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg alla nötter i en bunke. Häll på socker, salt, kanel och ingefära och blanda om ordentligt med händerna. Vispa äggvita och vatten skummigt och häll det över nötterna. Blanda om igen så att nötterna blir täckta. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och bred ut ordentligt. Sätt in plåten i ugnen och rosta nötterna 35 minuter. Låt svalna innan du bryter i mindre bitar. Förvara i en lufttät burk.

Jag använde hasselnötter, sötmandel och cashewnötter. Men man kan nog bara använda sig av sötmandel också om man vill, med gott resultat.

tisdag 10 december 2013

Pepparkaks-shot!



 
 
 
 
Titta vad jag hittade i mejerihyllan för nån vecka sen! Gillar verkligen Kesella Vanilj och Kesella Hallon och det här lät ju jättemumsigt! Köpte såklart och avsikten var att smaka en sked...Jomenhej...Det blev som hela burken istället. Svingott. Tanken slog mig att en dessert med detta måste ju va en höjdare. Så till mitt glöggparty som jag hade föregående helg komponerade jag ihop en liten dessert. På glöggpartajet bjöd jag på lite småplock, så jag valde att göra den här efterrätten i små snapsglas! Det blev som lite lagom stort ihop med det andra. Och man kan ju ta flera, som tur är! ;)
 
 
 
 
 
 
Såhär blev resultatet! Bildkvalitén är tyvärr inget vidare, då batteriet i kameran strejkade och det blev en mobilbild. Smarrigt blev det! För de som inte anser att Ris à la Malta är heligt på julafton, så kan detta vara ett alternativ!
Rekommenderar verkligen Kesella Äpple Kanel hur som helst och det finns säkert mängder med användningsområden!
 
 
Pepparkaks-shot
 
15-17 snapsglasportioner
 
4 äpplen
2 msk smör
3 msk strösocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk sirap
1 burk Kesella Äpple Kanel
lite pepparkakor
 
Skär de skalade äpplena i små, små tärningar och stek dessa i smör, tillsammans med socker, kryddor och sirap tills de blir mjuka. Låt svalna. Varva krossade pepparkakor med Kesella och äpplen i valfri portionsstorlek. Gör så många lager du får plats med, eller ingredienserna räcker till. Tänk på att inte göra dessa för långt i förväg, då pepparkakorna lätt mjuknar av övriga ingredienser.

söndag 8 december 2013

Saffranskissar...



...heter det ju inte, men skulle i princip kunna göra! Same same, liksom! ;) Det här är ju goa grejer och skönt att traditionen med lussekatter håller sig till december, till skillnad från tex semlor, som börjar säljas redan 2 månader före fettisdagen. Då hinner man liksom längta ordentligt! För det är en njutning inför varje lucia att sätta tänderna i en nygräddad, saftig lussekatt! Dessa blir riktigt saftiga och goda, med både kesella och mycket smör. Jag älskar russin i bröd och bullar och vill därför inte bara ha 2 små ynka russin ovanpå, utan i hela bullen! Min familj däremot, dissar till och med dom 2 små stackars russinen ovanpå. Hm. Tur att man kan dela på degen och göra hälften av var! :)






..."och nåra med socker på"...
 
 
 
Lussekatter
 
 
Ca 40 st
 
 
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
150 g smör, rumsvarmt
250 g kesella
5 dl mjölk
2 dl socker
1 tsk salt
14-16 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader och häll i saffranet i den ljumma mjölken (detta för att utvinna smaken maximalt). Smula ner jästen i en degbunke och häll i lite i taget av den ljumma mjölken, tills jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan. Blanda ner kesella, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget, varvat med klickar av det rumsvarma smöret (och ev russin). Var noga med mängden mjöl, så blir lussekatterna riktigt saftiga. Pudra lite mjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa 60 min.
Lyft upp degen på ett bakbord och knåda lite. Dela degen i bitar och forma till lussekatter. Lägg på bakpappersklädd plåt, tryck ner russin ovanpå och låt jäsa 45 min. Pensla med uppvispat ägg och strö ev över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 5-8 min.



tisdag 3 december 2013

Ny fläskfiléfavvo!!



Här snackar vi matporr!! Även ljudeffekter kan förekomma vid intag av maträtten ovan! Diska är inte nödvändigt, då man slickar tallriken ren! :P Hujedamej vad gott detta var!
 
 


Brynt fläskfilé läggs i en form, täcks med strimlor av pepparsalami och röd paprika...Ovanpå detta hälls en sås med grädde och krämig cambozolaost. Lite riven, god, lagrad ost och sen in i ugnen. Mmmmm....




Med tanke på våra något kräsna kids så höll jag inne med informationen om ädelosten i såsen, som dock ändå är av den mildare sorten. Smart drag tror jag bestämt. Såsen gillades skarpt!

Fläskfilégratäng med cambozolagrädde

4 port.

600 g fläskfilé
2½ dl mellangrädde
2 dl vispgrädde
1 bit cambozola
röd paprika
pepparsalami
riven, lagrad ost
salt och peppar

Skär fläskfilén i skivor och bryn dessa. Salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form. Vispa ur pannan med grädden och låt sjuda ett par minuter. Lägg ner bitar av cambozolaosten (utan kanter) och låt smälta ihop med grädden. Strimla valfri mängd pepparsalami och lägg detta på fläskfilén. Strimla paprikan och fräs den en stund i lite olivolja innan du lägger på även den i formen. Häll över den goda gräddblandningen och strö till sist över riven ost. Gratinera ca 20 min i 200 grader. Servera förslagsvis med ugnsrostad potatis och en god sallad.

Receptet kommer från Två Små Kök. Där tipsas också om att variera gratängen med tex purjolök och/eller champinjoner. Nog inte så tokigt!

söndag 1 december 2013

Äntligen advent!



Det känns lite som att portarna till julvärlden öppnas första advent. And I love it! Skenet av ljusstakar och stjärnor, doften av hyacinter, värmande glögg och planeringen av julklappsinköp...Mys!! Adventsfika i skenet av det första ljuset är ju ett måste och idag blir det julifierade hallongrottor! Saffransgrottor, that is! Man kan ju fylla dom med vilken sylt eller marmelad som helst, jag valde Dalfour´s marmelad Fyra frukter. Dom har jättemånga goda marmelader och de är gjorda med mycket frukt och bär. En annan favorit är Williamspäron som också är god till ostbrickan!


Saffransgrottor

Ca 28 st

½ g saffran
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör

några matskedar sylt eller marmelad av valfri smak

Sätt ugnen på 200 grader. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda samman resten av sockret med det stötta saffranet, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare. Låt degen vila en liten stund i kylen så blir den lättare att hantera. Sätt småbrödsformar på en plåt. Forma degen till valnötsstora bollar och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning i varje kaka, som du sen fyller med sylt eller marmelad. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

Recept från ICA.

onsdag 27 november 2013

Coolish cronuts!



Kolla in detta!! Det mest hajpade du kan mumsa i dig i bakverksväg just nu, såtillvida att du bor i New York vill säga. Eller möjligen i någon storstad ute i Europa, men most definately inte i Sverige i alla fall. Det kommer väl hit om några hundra år kanske... ;) Det här är alltså Cronuts, en mash-up av croissanter och donuts! Ballt, huh?! En deg liknande den till croissanter görs, friteras och fylls sedan med diverse godsaker. Finns med bl.a dulche de leche-fyllning, på bilden förmodligen vaniljfyllning. Too bad att NY inte direkt ligger runt hörnet... Vill prova!!! Är det nu nån lyckans ost som ska iväg till NY och tänker köpa sig en sådan här, så bör man tänka på att vara ute i god tid på morgonen. Tydligen är kön utanför lång redan före 8 på mornarna och man har t.o.m begränsat köpen till 2 per person för att alla ska få ta del av kakan! Ooops....

tisdag 26 november 2013

Vi drömma, vi drömma om pepparkakeland...



Julabstinens råder i huset! Abstinens kan ju ge alla möjliga sorters konstiga besvär och bör därför lindras. Det kan man tex göra genom att baka pepparkaksdrömmar, vilket jag gjorde igår kväll! Tjossan vad mumsigt! Jag önskar jag kunde ha en riktig 24 dagars bakorgie från första adventshelgen, fram till julafton! Baka, baka, baka en massa juliga godsaker. Men det måste ju ätas upp också och jag vill inte rulla fram som en julkula till julhelgen...hehe... Men återkommer med mer av julens mat och bak gör jag helt (stjärn)klart!

Pepparkaksdrömmar

Ca 20-30 st

75 g smör
1½ dl socker
½ dl olja
1 msk pepparkakskryddor
2½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt oljan under fortsatt vispning. Rör ihop pepparkakskryddor, mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker och rör ner i smeten. Värm ugnen till 150 grader. Rulla valnötsstora bollar av degen, försiktigt för att inte förstöra frasigheten, och lägg dessa på bakpappersklädd plåt. Grädda i ca 20 min.

Receptet kommer från Tasteline.

söndag 24 november 2013

McMorberg



Idag blev det hemmaburgare à la Per Morberg. Dessa har jag delat med mig receptet av förut och i samma inlägg nämnde jag en snabbmatskedja som gör hiskeligt goda hamburgare, nämligen Shake Shack. Råkade snubbla över ett dressingrecept på nätet som ska vara just den dressing som serveras på burgarna på nämnda hak. Vad jag minns hade jag nu ingen dressing på just min hamburgare när jag åt på Shake Shack i Dubai, men eftersom det är ett så poppis ställe blev jag såklart nyfiken på denna dressing och måste prova!



Det blev en riktigt mumsig sås och det är ju alltid fräschare med en hemmagjord, än på tub! I originalreceptet används amerikansk senap (French´s) och dill och vitlöksinlagd ättiksgurka. Självklart vill man ju ha de rätta ingredienserna för att verkligen få till den äkta smaken, men de kan vara svåra att få tag på. Jag använde mig av vanlig svensk senap och helt vanlig ättiksgurka. Funktionerade som helt ok tycker jag!


Shake Shack dressing

1,2 dl majonnäs
4 skivor inlagd gurka (helst dill och vitlöksinlagd)
1 msk ketchup
1 msk amerikansk, gul senap
0,25 tsk vitlökspulver
0,25 tsk paprikapulver
en nypa cayennepeppar

Mixa ihop alla ingredienser med en mixerstav, antingen helt slätt eller tills det fortfarande är lite bitar av gurka kvar. Smaka av med cayennepeppar.

Hittade receptet på hamburgare.org där det för övrigt också finns många tips på smaskiga hamburgerkombos! Usel bildkvalité idag, sorry.

fredag 22 november 2013

Browniebegär...



...kan man få av dessa godingar! Chokladiga med en bädd av vaniljtryffel och ett överdrag av choklad... Jag valde att göra små, läckra munsbitar av dom, eftersom jag bjöd dessa på mitt Afternoon Tea för mina vänner. På ett Afternoon Tea med scones, curd, grädde och doningar orkar man inte så mycket av varje. Men jag skulle ju inte ha nånting emot att äta en lite större bit, I tell you. Så släpp suget loss och skär så stora bitar du vill ha, helt enkelt!


Triple chocolate brownie

Browniebotten:

85 g mjöl (ca 1 1/4 dl)
12 g kakao (ca 2 msk)
5 g vaniljsocker (ca 1 tsk)
1 krm salt
150 g mörk choklad
100 g smör
50 g strösocker (ca ½ dl)
50 g farinsocker (ca 1/3 dl)
2 ägg

Vaniljtryffel:

75 g grädde (3/4 dl)
150 g vit choklad
20 g smör
2 tsk vaniljessens (eller vaniljsocker)


Browniebotten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form (ganska liten, jag använde ca 15x20) med bakplåtspapper. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Smält chokladen tillsammans med smöret. Rör sedan ner sockret och fortsätt röra tills sockret löst sig i chokladen och blandningen svalnat. Rör ner äggen. Sikta ner de torra ingredienserna. Blanda och häll över i den klädda formen. Grädda i cirka 20 min. Låt kakan svalna helt, gärna över natten.

Vaniljtryffel: Smält choklad och smör över vattenbad. Koka försiktigt upp grädden och häll den över chokladblandningen. Rör samman och smaksätt med vaniljessens/vaniljsocker. Bred tryffeln över den kalla brownien och ställ i kylskåpet att stelna.

Smält sedan 100 g mörk choklad och bred detta över vaniljtryffeln. Skär i bitar innan den mörka chokladen stelnat helt.

Viktigt att tänka på att den vita chokladen är oerhört värmekänslig, så var försiktigt när du smälter den och även när du häller på grädden, den får inte vara för varm. Receptet kommer från tidningen BAKA.

tisdag 19 november 2013

Mandelmums



Snabba, lättbakade mandelkakor som nog inte är helt fel till adventsfikat! Allt är ju inte saffran som glimmar! ;) Tycker själv att det är lite kul med spritsade kakor, roligare att baka och så blir det ju snyggt!

Spröda mandelkakor

Ca 45 st

200 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl

100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda med vetemjöl och smör till en jämn smet. Spritsa kakor, ca 1½ cm tjocka och 3 cm långa eller forma degen för hand till 1½ cm tjocka rullar som du sen skär i bitar. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och ringla över kakorna. Låt stelna.

Receptet kommer från arla.se som också tipsar om att man kan doppa eller rulla kakorna i kokos innan gräddning.

söndag 17 november 2013

Grymma tapas! Måste testas!!



På våran årliga "husmorsweekend" till Sthlm med mina vänner har det fallit sig så att äta tapas blivit en tradition. Tapas är ju bara gott och ett fab sätt att få prova olika maträtter! I år föll valet på Medis Kök och Bar på Söder. Ett mycket bra drag visade det sig! Vi hamnade i tapas-himlen!! H.E.R.R.E.G.U.D så gott! Utan tvekan bästa tapasen ever, hittills! Detta var vad jag valde (efter nästintill sjuklig beslutsångest som vanligt) :


Ovan till vänster: Chevrésallad med rödbetor, rostade valnötter, chevrébollar och honungsvinegrette

Ovan till höger: Grillat oxfiléspett med fetaoströra och bulgursallad

Nedan till vänster: Saffransrisotto med heta vitlöksräkor, sparris och manchego-ost

Nedan till höger: Whiskeyflamberad oxfilé med spanska kryddor och gräddsås

Så sjukt gott allting så jag knappt finner ord! Jag testar helst nya ställen så ofta jag kan, men hit måste jag nog helt enkelt fler gånger!

Try it - you´ll love it!!






torsdag 14 november 2013

Holy mama!! Himmelska biskvier!!



Dom här biskvierna är to die for, utan att överdriva! I alla fall för mig, som har en böjelse för citron i bakverk! På en lite seg mandelbotten vilar en helt ljuuuvlig citronsmörkräm som har ett täcke av lenaste vit choklad. Aaaahhh....
Det som är så bra är att jag på nåt vis (ändå gjorde jag dom mindre än vanliga biskvier) fick en hel del bottnar över, vilka jag nu fryst in, och som kommer att förvandlas till Nutellabiskvier så småningom! Bara en sån sak, liksom! ;)

Citronbiskvier

ca 25 biskvier, beroende på storlek du väljer att göra

300 g mandelmassa
½ dl socker
1 äggvita

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
1 äggula
2½ dl florsocker
½ citron, skal + saft
1 msk vaniljsocker

Topping:

200 g vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda med äggvita och socker till en smet. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper och jämna ut till rundlar i vald storlek. Grädda ca 10-12 minuter. Låt bottnarna svalna medan du gör smörkrämen. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med citronsaft/skal till lagom smak. Bred ut smörkrämen som en liten kulle ovanpå bottnen. Ställ biskvierna i frysen, här krävs en ganska lång stund i frys för att inte smörkrämen ska smälta när du sen doppar biskvierna i den varma smälta chokladen. Tänk också på att vit choklad är otroligt värmekänsligt! Ett tips är att koka upp vatten i en kastrull, ta den av plattan och lägg sedan chokladen i en tallrik ovanpå och låt det smälta sakta. Dekorera ev med någon typ av strössel.

Receptet hittade jag på Jennys Matblogg!

tisdag 12 november 2013

Novemberfrusen



Det är en mörk och urrig period nu innan snön fallit och adventsljusen tänts. Raggsockor. Fleecetröja. Mysfilt. Soppa! Detta är en krämig och god kycklingsoppa med pasta, som passar en kulen novembertisdag. Såklart lite färskriven parmesan på toppen!

Kycklingsoppa

4-5 port

200 g risonipasta (eller annan sort)
250 g kycklingfilé
2 msk olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
½-1 pkt bacon
1 pkt passerade tomater
1,2 liter vatten
1 kycklingbuljongtärning
1½ dl grädde
½ tsk torkad basilika
½ tsk torkad oregano
2 krm chiliflakes
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk hackad persilja
riven parmesan

Skär kycklingfilén i små strimlor. Fräs dessa i en stekpanna med olivoljan. Skala och hacka lök och vitlök. Strimla bacon. Lägg över kycklingen på en tallrik för att använda senare. Fräs bacon, lök och vitlök några minuter. Lägg lök och bacon-blandningen i en stor kastrull tillsammans med passerade tomater, vatten, buljongtärning, basilika, oregano, chiliflakes, salt och peppar. Lägg även i pastan. Rör om, koka upp och låt sjuda i 11 minuter, tills pastan är klar. Blanda ner kyckling och grädde och koka upp. Hacka persilja och tillsätt den, smaka av med salt och peppar. Riv över parmesan vid servering.

Recept från receptfavoriter.se


söndag 10 november 2013

Smörigt




Ingen kvalitetsbild då det blev taget med mobilen och inte heller världens vackrast rullade rulle, då det var lite bråttom (jag jobbar snabbt när jag är hungrig, hehe!), men här har vi i alla fall ett gott kryddsmör som jag gjorde till lördagskvällens rostbiff, bearnaisesmör! Tyckte det smakade precis som jag förväntat mig, som beasås i smörform! Riktigt gott att låta smälta ner på en nygrillad köttbit!

Bearnaisesmör

6 port

1 schalottenlök
1/4 dl vitvinsvinäger
½ msk hackad färsk dragon
1 tsk kalvfond
salt, svartpeppar
125 g smör
1 äggula
1/4 dl finhackad färsk dragon och persilja

Skala och finhacka löken och koka ihop den med vinäger, dragon, kalvfond och peppar, tills all vätska kokat in. Låt kallna. Vispa ihop smöret med löken, äggulan, dragon, persilja. Smaka av med salt. Forma till en rulle i smörpapper och låt stå i kyl minst 1 tim.


fredag 8 november 2013

Julcravings!!!



Japp. Jag lider av värsta sortens julcravings! Toklängtar efter ljusstakar i fönstren, julkalendern på tv (ja, jag är nog den största julkalendergluttaren i den här familjen) och framförallt glögg och allt gott man kan baka med jultouch! Därför tvekade jag såklart inte en sekund när jag såg att Cloetta gett ut en ny smak av Juleskum! Älskar verkligen originalet, så här godtas inga dåliga försök att förnya sig! Det handlar alltså om Juleskum Knäck! Smakar inte knäck tycker jag, utan förvillande likt Malacos Kolasnören. Men Kolasnören är supergott, alltså blev även dessa skumma tomtar en hit! Me like!!

Hoppas kunna hitta luckor i min (jul)kalender så att jag kan bidra med en massa goda julrecept framöver! :)

onsdag 6 november 2013

M&Mmmmmmm



Har sagt det förut och jag säger det igen; har en rätt allvarlig böjelse för M&M. Helt omöjlish att sluta äta när jag väl börjat!! However...Hittade ett recept på M&M cookies på Linneas Skafferi, kan ju bara bli bra tänkte jag. Och det blev det ju! Kanske inte de mest estetiskt snyggaste kakorna, men som alla vet är det ju insidan som räknas! Hehe...

Måste dock påpeka att enligt recept skulle kakorna gräddas i 20 min, vilket hade resulterat i kolbitar om jag följt detta, i alla fall i min ugn. Så jag har ändrat tiden till 10 min i receptet nedan!

M&M cookies

170 g smör
3½ dl ljust muscovadosocker
1 ägg
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl M&M´s
50 g blandade nötter

Vispa smör och socker mjukt och tillsätt sedan ägget. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör sedan ner detta tillsammans med grovhackade nötter och godiset. Rör om tills allt är väl blandat. Forma till runda bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till en aning och grädda i 200 grader i ca 10 min.

måndag 4 november 2013

Jakob goes bananas!



När vi äter Flygande Jakob här hemma, vilket vi gör alldeles för sällan så gott som det är, så uppstår alltid en banan-diskussion. Anti-banan-i-maten-motståndarna (barnen) dissar det totalt och JAG går bananer om jag inte får ha den med på ett hörn. Så det är så det brukar bli. Jag slajsar upp bananen på längden och lägger den så fint så långt utmed kanten jag kan, för att sen plocka upp den o lägga på min portion! Därav den långa bananslajsen på bilden! För övrigt gör jag helst min Flygande Jakob med fläskfilé istället för kyckling och då blir det såhär:

Flygande fläsk-Jakob

4 port

500 g fläskfilé
2 dl mellangrädde eller vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 dl chilisås
2 bananer i skivor
1 pkt bacon, knaperstekt
1 burk hela champinjoner
jordnötter

Putsa, skiva och stek fläskfilén, krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsform. Klipp baconet i bitar och stek dessa. Bryn sedan hastigt champinjonerna efter baconet i stekpannan. Fördela över fläskfilén i formen och lägg bananer ovanpå. Blanda ihop grädde, crème fraiche och chilisås och häll såsen över allt. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Strö över jordnötter innan servering.




lördag 2 november 2013

Helgmys-frukost



I vår familj är gemensamma frukostar extremt sällsynta, då mat och sovklockan inte riktigt synkar bland familjemedlemmarna! Ni med tonåringar hemma har nog en viss feeling om vad jag menar... I morse var i alla fall 80% av klanen närvarande, så jag passade på att göra små portionsomeletter. Känns lite smålyxigt och de är verkligen jättegoda!

Miniomeletter

4 st

70 g bacon
en liten bit purjolök
1 msk smör eller margarin
4-5 körsbärstomater eller 1 vanlig tomat
1 dl riven lagrad ost
3 ägg
1 dl vispgrädde
salt, peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skär baconet i bitar. Skär purjolöken i strimlor. Fräs bacon och lök i en stekpanna med smör. Fördela i 4 smorda portionsformar. Tärna tomaterna och lägg i formarna, fördela osten i formarna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll i formarna. Grädda i 20 minuter.

måndag 28 oktober 2013

Äppelpajernas Rolls-Royce



OJ OJ OJ. Här snackar vi goa grejer!! En paj där äpplena blandas med pecannötter och kolasås för att sedan täckas över med smuldeg. Jamen ni hör ju?! Receptet hittade jag i ett Ica-blad och där användes kolasås på tub, men jag gjorde egen kolasås efter ett recept som finns på helenaljunggren.com. Köpt kolasås bleknar i jämförelse, denna är sjuuukt god! Jag vill ha vaniljsås till äppelpaj egentligen, har aldrig riktigt förstått varför man ska ha glass till paj. Men till just denna paj tycker jag att man bör ha glass. Det blir lite över av kolasåsen (hm...sicken otur), ringla den över glassen, servera till pajen å jag lovar att kärlek uppstår!!!

Knäckig och knaprig äppelpaj

6 port

2½ dl vetemjöl
125 g smör
½ dl råsocker
1 krm salt
600 g äpplen
100 g pecannötter
2 dl kolasås
2 msk flytande margarin eller smält smör

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, smör, råsocker och salt till en smulig massa. Arbeta ihop till en deg. Dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda dem med pecannötter, kolasås och matfettet. Lägg i en ugnssäker form. Fördela degen över äpplena. Grädda mitt i ugnen 20 -25 min.

Kolasås

2½ dl vispgrädde
½ dl mjölk, standard
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 knivsudd vaniljpulver
1 msk smör

Lägg allt utom smöret i en kastrull och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i 10-15 min. Ju längre du kokar den, desto segare blir den. När du är nöjd, ta kastrullen från värmen och rör ner smöret.

onsdag 23 oktober 2013

När-det-måste-gå-fort-pasta



Jag är inte den som drar mig för att laga mat som tar lite tid, för det är oftast värt mödan! Men ibland bara måste det gå fort med middan och då funkar det här kalas! Väldigt basic och inga krusiduller, men snabblagat och kidsen gillar det. Egentligen är det en ost och skinksås, men jag väljer oftast att göra den på strimlad kalkon istället. Det tycker vi alla är godare. Använd en lagrad ost och strö helst över färskriven parmesan på toppen!

Skink och ostsås till pasta

5-6 port

4 dl lätt crème fraiche
2 dl mjölk
300-400 g strimlad skinka eller kalkon
3 dl riven lagrad ost
hackad persilja
valfri pasta

Koka pastan. Koka upp crème fraiche och mjölk. Koka i några minuter på svag värme. Blanda i skinkan. Rör i osten och låt den smälta. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar. Servera ostsåsen tillsammans med den nykokta pastan och gärna riven parmesan.

måndag 21 oktober 2013

Ostkaka + saffran



Oh dear. Frödinge har gjort det. Gett ut en ostkaka med saffranssmak. Oh dear. Som om inte vanlig ostkaka var nog så gott. Som om det inte var nog att man kunde klämma i sig en hel ask själv. Nej, då får man för sig att röra ner lite saffran, så det ska bli ännu godare. Men eftersom jag är en förlåtande person så förlåter jag Frödinge för den frestelse dom utsätter mig för!

Ni som gillar ostkaka - köp!

fredag 18 oktober 2013

Japp! Det var gott!



Här kommer en riktig godiskaka med både Daim och Japp! Själv skulle jag klara mig gott utan Daimen på toppen, Daim å jag klickar inte riktigt. Däremot skulle jag kunna tänka mig att strö över lite extra Japp ovanpå istället...joodå! :) I receptet jag hittade skulle man smälta Jappen och ha i smeten, men enligt kommentarerna smakade det då inte Japp. En Jappkaka utan smak av Japp? Nepp! Jag delade den istället i små bitar och tryckte ner dessa i kakan innan gräddning och det blev kalasbra! God, kladdig kaka som försvann i ett huj! :) 

Jappkaka

8 bitar

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
1 dubbel Japp
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
1-2 dubbel-Daim

Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner chokladsmeten och rör sedan ner vetemjöl och salt. Häll smeten i en form med löstagbara kanter och tryck ner Japp-bitar i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 5 min. Ta ut kakan och strö över den hackade Daimen. Grädda sen ytterligare 6-8 min. Den ska vara lite "dallrig" när man tar ut den, så den blir kladdig, annars blir den lätt torr. Men den bör stå kallt i några timmar innan man skär i den!

Receptet kommer från kokaihop.se


onsdag 16 oktober 2013

#galengrishund??#


Bauhaus är inte en favoritbutik (dock ändå bättre än Biltema som är worst of the worst), men nu så blir det ändring på det! I helgen, när jag tvingades in på Bauhaus, upptäckte jag till min glädje denna skylt! Har ju gjort pulled pork hemma, så jag vet att det är gott. Detta måste ju alltså testas!!...




No more 5-kronorskorv på IKEA, no more cheeseburgare för guldpeng på MacDonald´s. Från och med nu blir min snabbmat på språng Pulled porkdog! Saftigt fläskkött som ligger på en bädd av coleslaw i ett korvbröd, toppad med barbequesås och strimlad rödlök. Tusan vad gott!!

Bauhaus är inte så tokigt ändå... ;)


måndag 14 oktober 2013

Pytt i panna greek stajl

Före ugn


Oftast tänker man väl sig pytt i panna som något väldigt svenskt och det kan ju absolut vara gott med rödbetor o ägg. Men med grekisk touch på pytten händer det det grejer hörni!! Det här är SÅ. HIMLA. GOTT! Ska serveras med en god kall sås, förslagsvis din egen kalla favorit. Här hemma har vi en sås-favvo i form av crème fraiche som blandas med sweet chili och det funktionerade klockrent till den här galet goda pytten!  


Efter ugn




Grekisk pytt i panna

6 port

1 kg fläskfilé

Marinad till fläskfilén:

1,5 dl rapsolja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk ingefära
3 st vitlöksklyftor i skivor
salt och peppar efter behag

Tillbehör:

1 kg klyftad potatis
3 st klyftade rödlökar
1 gul paprika i bitar
1 röd paprika i bitar
½ zucchini i bitar
1 ask halverade körsbärstomater
200 g fetaost i bitar

Sås:

5 dl crème fraiche
sweet chilisås efter önskad smakstyrka

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke. Skär fläskfilén i skivor, lägg dessa i marinaden och låt stå kallt i minst 6 timmar, ännu hellre ett helt dygn! Skala och klyfta potatisen, förkoka dessa i 5 min. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den avrunna potatisen i en långpanna, häll över köttet och marinaden. Blanda ihop detta väl, så den goda marinaden kommer till sin rätt. Skär grönsakerna efter tycke och smak och lägg dessa ovanpå potatis och köttröran. Tillaga mitt i ugnen i ca 25-30 min, tills allt fått fin färg. Lägg tärnad fetaost över den varma gratängen och servera med en god kall sås.

Receptet kommer från kokaihop.se, med nån liten justering av mig.