tisdag 27 november 2012
Bake my day
Idag var det bagarstuga big time här hemma! Det skulle bakas 2 kassar med bröd eller bullar till handbollsklubbens försäljning på julmarknaden i helgen. Hönökakor? För platta, fylla 2 påsar tar...för länge. Svärmors segkakor? Jättegoda, men 3 timmar för en sats...En annan gång. Valet föll på källarfranska! Snabbt, lättbakat, smidigt! Totalt bakade jag 80 st, det krävdes 4 satser.
Källarfranska
20-25 st.
50 g jäst
5 dl vatten
2½ msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
ca 12-13 dl vetemjöl
Ljumma vattnet till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och lös den med vattnet. Häll i olja, salt och socker och rör om. Fortsätt med att häll i lite mjöl i taget och bearbeta degen tills den blir lagom fast. Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda lätt och dela i två delar. Rulla ut till längder som sedan skärs i bitar. Doppa ovansidan av bitarna i mjöl och platta till en aning innan de läggs på bakpappersklädd plåt. Jäs under bakduk 30-40 min. Grädda mitt i ugnen 8-10 min i 250 grader.
Etiketter:
Bröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar