onsdag 20 april 2016

Den röda drottningen från Tropea...

...var en av huvudpersonerna i gårdagens middag. Denna röda lök är så populär i Kalabrien att den har en egen festival varje år och har fått ovanstående vackra namn. Inte så tokigt att vara lök alltså.
Hur som.
Såsen var alltså baserad på Tropealök och serverades med pasta Fileja, formad som långa, utdragna skruvar. Även denna hemmahörande i Kalabrien.


Och ni som kanske tänker att rödlök kan vara lite skarpt, frukta icke! Rödlöken från Tropea är väldigt söt och mjuk i smaken, vilket även gör den god att äta tex rå i sallader. Om man nu skulle vilja åka och hämta lite lök därifrån. :p 
Jag kan absolut offra mig.


Filejapasta med Cipolla Rossa-sås

4 port.

4 portioner pasta (beräkna 100 g/person)
1 burk Cipolla Rossa
prosciutto eller parmaskinka
grovriven parmesan
färsk basilika 
nymalen svartpeppar

Koka pastan i ca 13 min, häll av kokvattnet, slå i en skvätt olivolja och blanda sedan ner såsen i pastan. Lägg upp på tallrik, riv på en massa parmesan, strö på strimlad basilika och toppa med några skivor prosciutto eller parmaskinka. Dra några varv på pepparkvarnen över.

Så enkelt. Så gott.
Pastan och såsen kommer från en Italiensk saluhall i Uppsala, Martina Italienska Delikatesser. Rekommenderas varmt, har ett stort sortiment av italienska godsaker och även lunchservering.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar