måndag 3 december 2012

Speedbota pepparkaksabstinensen


Jag ska ärligt erkänna att jag aldrig tillverkat en egen pepparkaksdeg! Det funkar ju så bra med färdig köpedeg, helst då butiksbageriernas egen. Men om man nu inte har sån hemma och inte heller tiden till att kavla och trycka ut små grisar och annat, eller bara är paniksugen, så är detta den perfekta lösningen! Löjligt snabbt bakat och farligt goda! Om myten stämmer att man blir snäll, så har vi maxat godheten i den här familjen ikväll!

Pepparkakssnitt

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor

Vispa smör, socker och sirap krämigt med elvisp. Blanda ihop mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och pepparkaskrydda och rör ner i smeten till en jämn deg. Dela den i två delar och rulla ut till längder på bakpappersklädd plåt. Platta till dem något och räffla ev med en gaffel. Grädda dem i 175 grader i mitten av ugnen i 12-15 min. Låt längderna svalna en aning och skär sedan till kakor på snedden.

Egna dagar finns ju numera för allt, från kanelbullen till kladdkakan, så även för pepparkakan. Den 9 december infaller Pepparkakans Dag, en anledning så  god som någon till att baka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar