tisdag 11 december 2012

70 000 kr...


...per kg kostade saffran julen -09!! Det betyder 35 kr för ett paket, holy mama!! Det var tydligen dålig skörd på grund av kyla i Iran. Undrar hur mycket saffransbullar det blev bakat den julen...minns inte om jag själv bakade några. Men nu är det nya juletider, i Iran är det åter hett som i en bakugn, saffranskrokusen blommar som aldrig förr och jag njuter av dessa ljuvligt goda saffransskorpor!

Leilas saffransbiscotti

100 g smör
1 g saffran 
2 ägg 
1,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
råsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken. Forma degen till 3 längder och lägg dem på plåt. Strö över råsocker. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 min. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dom på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 min. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat.

Receptet är från leila.se. Där finns även en annan variant av saffransskorpor i vilken hon valt att använda pistagemandlar och smaksatt med apelsin. Låter kalajs det med, lär testas en annan gång!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar