måndag 17 december 2012

Lite som Lady och Lufsen


När jag var liten tittade alla på Kalle Anka på julafton. Det blev lite som en tyst minut, fast timme! En bidragande orsak kan ju ha varit att det knappt existerade tecknad film övriga tiden på året, men ändå. Numera är intresset halvljummet, några sitter och spelar på sin iPad eller mobil, en del donar med disk och annat köksstök, vissa somnar i soffan av julgodis och julmatskoma...Det kanske behövs en ny, upphottad tv-tradition? Eller så fortsätter vi ytterligare 52 år. Här kommer i alla fall en moderniserad variant av Lady och Lufsens köttbullar med spagetti! 

Gratinerade färsbiffar i ugn med ost och tomat

4 port.

Biffarna:
500 g nötfärs
1 ägg
½ dl mjölk
1 msk sirap
½ tsk soja
1 gul lök, finhackad
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm chilipulver

Stekning och skysås:
smör
2½ dl mellangrädde
1 msk tomatpuré
lite vitpeppar och soja till skyn
4 tomater, hackade
2 dl riven lagrad ost med mycket smak

Blanda ihop ingredienserna till färsen och forma biffar av detta. Stek biffarna i smör runtom på hög värme tills de fått fin färg. De behöver inte bli helt färdigstekta, då de ska gratineras i ugnen. Lyft över biffarna till smord form. Häll grädden i pannan och vispa mot bottnen för att få med smaken från biffarna. Smaksätt med tomatpuré, lite vitpeppar och soja. Låt sjuda ihop ett par minuter. Häll gräddskyn över biffarna i formen. Fördela tomathacket ovanpå och strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen på 200-225 grader i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med pasta, potatismos eller ris.

Receptet hittade jag på bloggen Två små kök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar