torsdag 28 mars 2013

[bållågnees]



Förr när vi gjorde köttfärssås blev det alltid med burkchampinjoner (uäk! passar inte i köttfärssås tycker jag) och crème fraiche. Och trots att crème fraiche används i hejdlösa mängder av mig i matlagningen, så hör inte heller den hemma i en god köttfärssås! Now were talking äkta Bolognese. Ja, så nära man kan komma utan solvarma tomater och rotselleri inhandlad på en italiensk marknad. Riv på färskriven parmesan på toppen och njut! Goa grejer!!

Bolognese

4 port

400 g nötfärs
4 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, finhackad
1 liten bit rotselleri, finhackad
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater eller 1 burk plommontomater
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt och svartpeppar

Stek nötfärs på hög värme i olivolja i en gryta tills färsen är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri. Stek ytterligare 1 minut. Lägg i tomatpuré, vitt vin och tomater. Låt koka upp och lägg i buljongtärning och örter, låt puttra ca 45 min-1 timme under lock. Rör regelbundet och späd med vatten vid behov. Smaka av med salt och peppar och servera med valfri pasta och nyriven parmesanost.

Jag hade i en aning oxfond för att få det ännu mustigare och en nypa socker för att jämna ut syran i tomaterna. Receptet kommer från zeta.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar