tisdag 20 november 2012

Ungersk gulasch...


...hade jag fått prova i somras om inte det ungerska flygbolaget gått i konkurs! Den årliga tjejresan gick istället till Prag, där vi fick dricka godaste Strawberry Daiqiurin ever, så inget ont som inte för nåt gott med sig! Bokstavligt talat! Hur som helst är detta ingen äkta ungersk gulasch, utan en gulaschsoppa med köttfärs. En klick vitlökscrème är mumma till!

Gulaschsoppa med köttfärs

5 port.
500 g nötfärs
1 gul lök
4 fasta potatisar
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
1 msk koncentrerad oxfond
1 köttbuljongtärning
6 dl vatten
½-1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
tomatpuré efter smak
salt och peppar

Hacka löken och stek den tillsammans med pressad vitlök i lite smör. Lägg i färsen i stekpannan och bryn den klar. Skala och tärna potatisen. Häll i vatten, krossade tomater, oxfond, buljongtärning och ev tomatpuré i en gryta. Lägg ner potatisen i soppan och låt koka tills dom mjuknat. Smaka av med kryddor.

Vitlökscrème

2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor

Pressa ner valfri mängd vitlöksklyftor i crème fraichen och rör om. Låt gärna stå i kyl och dra en stund.

Egentligen ska det vara röd paprika i soppan, men jag hoppade över, då vi har en paprikafobiker i huset!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar