tisdag 11 februari 2014

Sopig soppbild...




...men en väldigt god soppa! Blev en usel mobilbild, då kameran var på vift. Men som sagt, soppan var kalasgod! Smakstyrkan avgör du själv med mängden currypasta, jag fegade lite och tog minsta mängden. En aning till hade nog satt fint! Servera soppan med ett gott bröd! Fan-thai-stiskt gott!

Thaisoppa med kyckling

5-6 port

3 kycklingfiléer
olja till stekning
1 burk minimajs
1 röd paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1 burk med hela champinjoner (dessa hoppade jag över)
1-2 msk röd currypasta
1 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 burk kokosmjölk
1 ruta äggnudlar
1 lime 

Fräs strimlad kyckling, strimlade grönsaker och chili, minimajs skuren i mindre bitar och ev champinjoner i olja. Salta och peppra. Vänd sedan ner currypasta och tomatpuré och rör om. Häll i kycklingfonden, vatten och kokosmjölk och låt allt sjuda upp för att sedan puttra lite på svag värme. Bryt ner en ruta med nudlar och sjud på svag värme tills de är klara. Ta bort från plattan och pressa ner saften av limen i soppan, rör om. Servera genast.

Receptet kommer från Jennys matblogg!
 


söndag 9 februari 2014

Chokladkaka - bokstavligt talat!



Marabou firar 100 år om fem år, dvs 2019. Jag räknar med ett storslaget firande och gratis choklad till hela svenska folket! ;) Hur som helst... Chokladkaka har det ju hetat i 95 år nu, men once in a while får Marabou för sig att göra skäl för namnet choklad-KAKA. Detta till exempel med Marabou Digestive för nåt år sen, inte en av mina favvisar dock. Nu har dom stoppat i en annan populär kaka i kakan, nämligen Oreo. Föll mig definitivt mer i smaken än Digestive, ingen wow-upplevelse, men choklad är ju så gott och tillsammans med lite kex-crunch funkar det bra!

lördag 8 februari 2014

Kanelbulle express



För den som blir akut sugen på kanelbullar. För den som inte har tid att baka kanelbullar. Men som ändå vill ha en bulle i ugnen! Nåja, kaka i det här fallet! Den här är grymt god och saftig, går snabbt att göra och tillfredsställer lätt ett bull-behov.

Kanelbulle i sockerkaksskepnad

175 g smör
2½ dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
smör

Fyllning:

1 dl socker
3 msk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och blanda ner äggen ett i taget, sedan gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna väl i en skål och rör sedan ner i smeten. Gör en blandning av socker och kanel till fyllningen. Häll i hälften av smeten i en smord och bröad form och strö över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resten av kanelsockret. Hyvla tunna skivor av smör med en osthyvel och lägg dessa ovanpå sockerblandningen. Grädda kakan 45-60 min.

fredag 7 februari 2014

Fredagsmyset har fått tillökning



Varje vinter sprider sig Mello-viruset över landet och varje år samma tid passar chips och snackindustrin på att ge ut nyheter. Smart drag, ätandet av chips och ostbågar ökar nog markant dessa helger... Kanske för att skapa lite feststämning av hela musikkalaset, eller kanske för att tröstäta när fel låt vinner... ;) Hur som...Vi har provsmakat en av nyheterna, Cheeze Stars från OLW. Formen på ostsnacksen lockar ju helt klart den yngre generationen (och tydligen även mig ;) ), men smakmässigt kunde det lika gärna varit ostbågar! Kunde lurat mig i alla fall. Gott, gott, gott, men ändå same, same, same!

torsdag 6 februari 2014

Chilla med chili till helgen!



För det är faktiskt rätt chill att laga den här goa grytan! Det krävs att man är grytvakt under 3-4 timmar, men under den tiden hinner man med å titta på både en och två filmer tex! Därefter har du fått ihop ett riktigt mustigt långkok, utan att det tagit musten ur dig! Styrkan av chili kan ju varieras efter behag, gillar man att det brinner i munnen så väljer man habanero istället för vanlig röd chili. ;) Tillbehören kan också varieras efter önskan, här blev det nachos, grönsaker och aioli, yum yum yum! Det jag saknade, som jag absolut ska ha nästa gång, är inlagd rödlök. Tror jag passar fiiiine till detta!

Texas chili

6-8 port

1 kg högrev
1 röd chili
1 pkt bacon
4 grovhackade vitlöksklyftor
0,25 dl mjöl
½ dl chilipulver
½ liter öl
½ msk spiskummin
½ msk oregano
½ msk socker
½ msk salt

Mät upp alla kryddor, hacka chilin (ta bort fröhus och stjälk) och vitlök, samt skär köttet i tärningar. Skär bacon i lagom stora bitar och stek dessa i en stekgryta. Ta upp baconet och bryn köttet i omgångar. Fräs sedan den hackade vitlöken tills den får färg. Lägg i bacon och kött i grytan tillsammans med vitlöken. Blanda mjölet med kryddorna, häll detta i grytan och lägg på chilin. Häll i öl i grytan tills det täcker köttet, koka upp och låt sedan koka 3-4 timmar. Rör om då och då, så det inte bränns vid och häll i mer öl vid behov. Servera chilin med nachos eller tortillabröd, grönsaker, inlagd rödlök och nån/några goda såser som guacamole, aioli eller gräddfil!





tisdag 4 februari 2014

Loka levererar sommarfeelings!


Smak-kombos verkar det finnas hur gott som helst om när det gäller mineralvatten och ingen är gladare än jag, som älskar nyheter!! Loka har nu gett ut en smaknyhet i form av jordgubb/ananas, en synnerligen lyckad sådan! Det smakar verkligen somrigt, det smakar verkligen mums, så denna kan jag varmt (fast kallt, såklart) rekommendera! Likeable!

måndag 3 februari 2014

Ny vecka, nya vardagsrätter!



Måndagar kan va rätt tråkiga, men det är ju korv också tycker jag, så det blir ju en perfect match! ;) Däremot kan man ju hotta upp korven med tex lite ajvar, som i detta recept. Är väl lite som korv stroganoff, men med lite sting av ajvar relish. Jag valde den starka varianten av paprikaröran, men tyckte ändå det blev en aning klent, så jag skulle nog öka på mängden ajvar en aning. Tortiglioni (eller ris) och en god grönsallad till detta så har ni en schysst måndagsmiddag!

Korvgryta med ajvar

4-5 port

1 falukorvsring
1 finhackad gul lök
5 dl crème fraiche
1 dl vatten eller grädde
½ dl ajvar (skulle nog öka på detta en aning)
½ msk soja
1 msk tomatpuré
1 nypa socker
salt och peppar

Fräs den finhackade löken i lite smör eller olja. Skär korven i tärningar eller strimlor och stek den tillsammans med löken en stund. Vänd ner crème fraiche, soja, tomatpuré, ajvar och sockret. Låt småkoka ett tag och smaka av med salt och peppar.

Receptet hittade jag på Jennys matblogg!
 

tisdag 28 januari 2014

K25




Har hittat ett nytt, ballt foodcourt i Stockholm! I höstas på vår årliga housemother-weekend gjorde vi ett besök här för att äta lite shoppinglunch. Inredningen är lite rå och industriell och det finns 11 restauranger och caféer, som synes på listan ovan. Något för alla smaker! Själv älskar jag ju o prova nya maträtter, så jag passade på att testa dumplings på Beijing 8. Jag köpte en lunchbox, vilket innebär 9 dumplings av samma smak, glasnudlar och en sås. Fläsk shiitake hette mina dumplings och såsen, som var suuupergod, var plommon och ingefära. Mycket gott alltihop! Man kan också välja att köpa sina dumplings tre och tre, så får man prova olika smaker! Kolla in menyn på K25´s sida! Hit kommer jag igen, det finns ju 10 till matställen å testa! :D

söndag 26 januari 2014

Hissa eller dissa Nutella?




Först en ursäkt för sämst bild. Taget med mobil. Men nu till Nutellas to be or not to be. Eller to like or not to like. Jag har levt i tron att Nutella är SÅ inte gott. En teori är att jag alltid avskytt Nötcrème (såna små påsar ni vet) och trott att Nutella är same same. Här hemma äts däremot Nutella med sked direkt ur burk av vissa och när jag i julas hittade ett recept på Nutellafudge så tänkte jag ändå testa. Och där nånstans öppnade sig Nutella-världen för mig. Så nu har jag en hel lista på recept jag ska avverka. Men vi börjar med detta; supergoda biskvier!

Nutellabiskvier med schweizernöttopping

Bottnar:

300 g mandelmassa
½ dl socker
1 äggvita

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
1 äggula
2½ dl florsocker
3/4 dl Nutella

200 g Marabou Schweizernöt

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda ihop med socker och äggvita till en smet. Klicka ut smeten till biskvibottnar i valfri storlek på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 10-18 minuter. Lite seghet i mitten av bottnarna ska det vara när de är klara. Blanda ihop ingredienserna till smördegen och bre ut på de avsvalnade bottnarna. Forma smördegen till toppar. Ställ biskvierna i frysen medan du försiktigt smälter chokladen till toppingen, så går det lättare att få ett fint resultat när du doppar biskvierna i chokladen. 

Receptet kommer från Jennys matblogg!





torsdag 23 januari 2014

Fredags-fritters!



Är alltid ute efter kul sätt att variera potatisen till helgens goda köttbit. Denna gång hittade jag nåt skojigt på bloggen Två små kök. Låt mig presentera dillfritters! Frasiga stavar av potatis smaksatta med färsk dill! Hur gott är inte det? GOTT!

Dillfritters

4 port

800 g fast potatis
½ dl hackad dill
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar

Tvätta av potatisen (vid behov) och skär sedan i stavar med skalet kvar. Lägg potatisstrimlorna i en bunke, häll på olja, strö över dill, salt och peppar. Blanda ordentligt. Täck en plåt med bakplåtspapper och häll i potatisen i denna. Ställ in i övre delen av ugnen på 225 grader i 20 minuter, eller tills de fått fin färg och blivit knapriga. Vänd då och då efter att halva tiden gått!

Ett tips (även detta från Två små kök): Lägg den strimlade potatisen i en kastrull med vatten en stund innan, så lite av stärkelsen försvinner. Häll av vattnet och torka potatisen med lite hushållspapper. Detta gör potatisen lite frasigare.

onsdag 22 januari 2014

Jag går bananer...



... på den här efterrätten!! Den är nog lätt rankad nummer ett på min efterrättslista. En thairestaurang som inte serverar friterad banan ligger inte högt i kurs hos mig, det bara måste man få avsluta med! Nu ville jag testa att göra det själv, för tänk om man kunde få till en lika god hemma! Nu kan jag inte påstå att det blev precis lika gott, men hey, funkar! Lovar!! Med lite vaniljglass och sirap, mm, mm, mmm... Det jag saknade var lite mer frasighet, så nästa gång (för en nästa gång blir det garanterat) tänker jag prova att byta ut vattnet i receptet till bubbelvatten.

Friterad banan

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
1 msk bakpulver

4 bananer

Hetta upp oljan i en kastrull till ca 180 grader. Blanda mjöl, vatten och bakpulver till en smet. Skala bananerna och doppa en i taget i smeten. Lägg sedan i den heta oljan och fritera ca 3-4 min eller tills bananen fått fin färg! Servera med glass och snuskigt mycket sirap eller lönnsirap!

Recept från receptfavoriter.se

måndag 20 januari 2014

Dragen kyckling



I våras lagade jag äntligen pulled pork som jag hade hört var så otroligt gott. Å det var det ju. Tyckte jag och min man. Barnen dissade totalt. Men jag ger mig inte! Har nu lyckats övertyga dom att istället ge pulled chicken en chans. Kyckling gillas skarpt, men det var ändå motsträviga första tuggor som togs. Fortfarande inga "mmm"-anden och "wow"-anden, men godkänt blev det! Själv tyckte jag att det här var supergott, nästan godare än med griskött faktiskt, och även snabbare tillagning! Mer av detta lär det bli!
Serverades med körsbärstomater, sallad, rödlök, gurka och våran hemmagjorda guacamole i ett tortillabröd! Gott också med en klick gräddfil eller vitlökssås och så lite barbequesås på toppen av allt det smarriga!

Pulled chicken

5-6 port

900 g kycklingfilé
2½-3 dl barbequesås (jag använde Baby Ray´s med honungssmak, mums!)
paprikapulver
1 gul lök
olja

Bryn kycklingfiléerna i lite olja, så att de får fin färg. Krydda med paprikapulver. Lägg över i en ugnssäker gryta (med lock), klyfta löken och fördela den över kycklingen. Ringla över lite olja och häll sedan på barbequesåsen. In i mitten av ugnen i 140-150 grader, cirka 2½ timme. Dra isär med gaffel och njut!

Recept från jennysmatblogg.damernasvarld.se

torsdag 16 januari 2014

Fredagstips!



Fira fredag med festlig förrätt! Superenkelt och supersnabbt med supersmaskiga smaker av chili, vitlök och räkor! Njut med en bit gott bröd och du har helgkänslan serverad som på ett fat! :D

Heta räkor

4 port

3/4 kg stora ishavsräkor
1 röd chili
75 g smör
1-2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja

ett gott bröd till servering

Sätt ugnen på 250 grader. Skala räkorna. Skiva chilin tunt och fördela den i ugnssäkra portionsformar. Vill du ha det mindre starkt så tar du bort kärnor och mellanväggar. Blanda smöret med pressad vitlök och fördela det i formarna. Ställ in formarna mitt i ugnen några minuter tills smöret smälter och börjar bubbla. Ta ut formarna. Fördela och blanda er räkorna och persiljan i formarna. Ställ in någon minut till, så att allt blir riktigt varmt. Servera genast!

torsdag 9 januari 2014

Back in business!



2,5 veckas julledighet från jobbet blev även några veckors produktionsstopp på bloggen! Tid har man ju haft i överflöd och mat å annat gottegott har man också frossat in absurdum. Men nån vettig matlagning har det inte riktigt blitt. Sena filmnätter och slöa sovmornar triggar inte direkt aptiten...Eller jo...Till godis och andra onyttigheter! :D 
However. Årets första "recept" blir något vi åt på förra årets sista dag! Till vår fördrink på nyårsafton serverades dessa ruggigt goda små munsbitar! Går att variera med olika ostar och marmelader, jag har provat med grönmögelost/päronmarmelad och brieost/fikonmarmelad. Använde som vanligt mitt favvofabrikat av marmelad, Dalfour.

Fyll 1 paket krustader med 140 g valfri vitmögel eller grönmögelost i bitar (brie utan den vita kanten). Lägg på en klick valfri marmelad i varje krustad och sätt in i en 200 grader varm ugn i 5 minuter. Servera genast!