måndag 23 december 2013
Det finns alltid tid för lite godis
Nu är det nog hejsan hoppsan och full galopp i de flesta hem och hus inför kulaftonen som är på intågande, så även här. Men avsätter du en knapp halvtimme så får du garanterat lön för mödan...eh...tiden! Här kommer recept på en gudomligt god Nutellafudge!
Nutellafudge
1½ dl socker
1½ dl sirap
1½ dl grädde
50 g smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl Nutella
Rör ihop alla ingredienser utom Nutellan i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småkoka i 20-30 min, eller ca 120-122 grader. Ta kastrullen av plattan och rör ner Nutella. Häll i en bakpappersklädd, liten form och låt stelna i kyl. Skär sedan i fyrkantiga bitar och NJUT!
Receptet hittade jag på bakverkochfikastunder.se!
Dan-före-dan-före-dopparedan-mys-frukost
Igår morse, på 4:e adventsmorgonen blev det lite frukost deluxe. Bakade saffransscones som vi njöt av nygräddade och varma med en klick god marmelad på. Smarrigt!! Då det är lika grönt som granen ute, så får man styra upp lite julfeelings på det här sättet istället! :)
Saffransscones
16 bitar
100 g smör
0,5 g saffran
1 msk flytande honung eller strösocker
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
Sätt ugnen på 250 grader. Stöt saffranet utanpå påsen med en mortelstöt. Smält smöret och blanda ner saffran, honung/socker och låt svalna lite. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölken och smöret och rör ihop degen. Klicka ut degen i fyra högar på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och klappa ut varje del till runda kakor, 15 cm i diameter. Skåra varje kaka i 4 delar med en kniv. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min. Låt svalna på galler och servera med smör, ost, marmelad.
lördag 21 december 2013
Är det lördag så är det
Vill gärna lyxa till det lite med lördagsmiddan, köper nåt fint, gott kött å varierar tillbehören. Just potatisen går ju att göra en massa kul och goda varianter av! Den här gången fick det bli duchessepotatis med en touch av västerbottenost som gratinerades i ugnen och serverades till en bit ryggbiff, bearnaisesås, rödvinssås, sparris och lite majs. Satisfying, I would say!
Duchessepotatis med västerbottenost
4-5 port
1 kg potatis
3 äggulor
1 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
3 msk smör
salt
peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen, pressa ner den i en bunke. Tillsätt äggulorna, grädden, osten och smöret. Rör om och smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse och spritsa små rosor på en bakpappersklädd plåt. Grädda gyllenbruna i 8-10 min.
fredag 20 december 2013
Om du inte vill bli på kanelen...
... så kan detta vara glöggen för dig! :) För detta är alkoholfri, hemmagjord blåbärsglögg! Tycker själv att smaken är väldigt god, men att glöggen blev för söt. Det är ju dock en smaksak, men om jag gör den igen så kommer jag att minska på sockret. En limeskiva i glöggen ger i och för sig en liten extra syrlighet. Lime och blåbär funkar finemang ihop!
Lite kul-å-veta: Uttrycket "på kanelen" har faktiskt med just glögg att göra! På 1500-talet piffade man till vinet med kryddor, bl.a just kanel. Drack man då nåt glas för mycket, så blev man alltså på kanelen! Så nu vet ni det! :)
Blåbärsglögg med kanel, kardemumma och stjärnanis
12 dl
2 dl koncentrerad blåbärsdryck
1 dl rårörsocker
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
3 stjärnanis
1 msk pressad limesaft
1 liter vatten
Till servering:
2 dl frysta blåbär
lime i skivor
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sila bort kryddorna och häll upp på flaska. Lägg i en skiva lime och några blåbär vid servering. Kan drickas både varm och kall.
Recept från ICA.
torsdag 19 december 2013
Fabulous fudge!
Oj. Oj. Oj. Snuskigt onyttigt och sött, men också snuskigt gott!! Detta är fudge gjord på årets smak av juleskum, knäck. Tänk så gott ett gäng nersmälta tomtar kan smaka! :D Fortfarande smakar det inte knäck, som jag även tidigare nämnt i ett inlägg, men det spelar liksom ingen roll för det är kriminellt gott ändå. Den lilla extra goda touchen blir av de salta cashewnötterna...mmm... Please try this at home! :)
Texas pecan fudge
12 skumtomtar med knäcksmak
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
100 g vit choklad
½ dl pecannötter
½ dl salta cashewnötter
Rör ner smör, grädde, socker och tomtar i en kastrull och smält ihop detta på svag värme. När allt smält ihop, låt det koka i ca 10 minuter. Rör om då och då, så det inte blir bränt. Ta kastrullen från värmen och dela chokladen i mindre bitar som du smälter ner i smeten. Blanda i grovt hackade nötter och häll sedan i en bakpappersklädd form, gärna lite mindre så du får lite höjd på fudgen. Låt stelna i kyl innan du skär i bitar.
Receptet hittade jag på matplatsen.net
onsdag 18 december 2013
47,5-timmarsknäck
Låt inte överskriften avskräcka, det tar inte 47,5 timme att koka den här knäcken! Men det var ganska exakt så lång (KORT) tid det tog innan den var slut! Finito! Over and out! Tyckte jag var lite smart (och ja, kanske en aning ego) då jag valde att göra knäck med pepparkakssmak. Barnen gillar pepparkakor, det gör dom, men pepparkakskryddor i knäck trodde jag skulle buas ut. Obviously not, att döma av hetsätningen. Supergott!!
Pepparkaksknäck med mandel
Ca 75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
1 msk pepparkakskrydda
50 g hackad mandel
Koka upp grädde, sirap och socker i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka i ca 30 min tills knäcken klarar kulprovet. Blanda i smör, krydda och mandel. Fyll i knäckformar och låt stelna i kyl.
måndag 16 december 2013
Alla kulor hänger inte i granen!
Somliga ligger nämligen på fatet! Egentligen inte kulor, utan bollar. Men ändå. Det är alltså inte dåligt stekta köttbullar på bilden, utan ädelostbollar rullade i pepparkakskross! Perfekt som snapas (svenska motsvarigheten till spanska tapas) till glöggen! Mycket delikat, om man gillar ädelost vill säga! Ostsmeten går bra att göra i förväg, men rulla helst i pepparkakskross så sent innan bjudning som möjligt, för att behålla krispigheten i krosset.
Ostbollar med pepparkakskross
Ca 20 st
175 g grön eller blåmögelost (jag använde Kvibille Glöggädel)
100 g philadelphiaost
1 msk flytande honung
15 st pepparkakor
Blanda ädelost, philadelphiaost och honung, gärna i en matberedare, till en smidig massa. Lägg pepparkakorna i en plastpåse och krossa till fina smulor, eller använd mixerstav. Forma bollar av ostmassan och rulla dem i pepparkakssmulorna.
Recept från recept.nu
söndag 15 december 2013
Prima pizza
Hemmagjord Calzone blev det till middag ikväll! Yam yam yam! Denna gång fuskade jag med färdigköpt pizzadeg, då vi hade lite bråda tider. Måste ju supporta Tomten lite med julklappsinköpen! ;) Vill ni göra egen pizzadeg, finns ett toppenrecept här! Och hörrni ni, det här är ju perfa grejer att använda rester av julskinkan till efter jul! OM det blir nåt kvar på faten, vill säga... Själv använde jag strimlad kalkon till Calzonen ikväll, förvillande likt skinka, men ändå mycket godare!
Mängder av smält ost ska det vara i en Calzone! Snåla inte!!
Calzone
4 port
En förpackning köpt pizzadeg, eller gör egen
Tomatsås till pizza, färdigköpt eller gör egen, recept här
1 burk champinjoner, eller färska
200-300 g strimlad skinka eller kalkon
riven ost
1½ dl Kesella
2 msk tomatpuré
1 tsk tacokrydda
oregano
Blanda ihop Kesellan med tomatpuré och tacokrydda. Gör egen pizzadeg enligt recept, eller ta ut rundlar, lagom stora för en portions-Calzone, av den färdiga pizzadegen. Bred ut tomatsås på bottnarna, men inte ända ut i kanterna, då det blir svårt att trycka ihop degen då. Bred på Kesella-röra ovanpå tomatsåsen. Strö över skinka, champinjoner och riven ost, bara på den ena halvan. Strö över lite oregano och vik över den ena halvan av degen över fyllningen. Tryck ihop längs kanten, så det håller ihop i ugnen. Grädda i 225 grader 10-15 min, tills de fått fin färg. Strö över lite oregano ovanpå och servera med pizzasallad.
Etiketter:
Fredagsmys,
Italienskt,
Ost,
Pizza,
Skinka/kassler
fredag 13 december 2013
Inlägget kan innehålla spår av nötter!
Här kommer ett mumsigt recept på snacks till julglöggen! Eller har vi inte börjat "nöta ut" de traditionella nötterna på julafton, så det är dags å förnya sig lite? Det är klart, många vill väl sitta och knäcka sina nötter och mandlar själv, men för mig var det här en ny kul grej till gottebordet i jul. Till glöggen funkade det utmärkt och till julafton blir det en repris!
Kryddiga nötter
7½ dl nötter, tex mandlar, hasselnötter, pistaschmandlar, valnötter,cashewnötter
1½ dl strösocker
1 tsk salt
1 msk mald kanel
½ tsk mald ingefära
1 äggvita
1 msk vatten
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg alla nötter i en bunke. Häll på socker, salt, kanel och ingefära och blanda om ordentligt med händerna. Vispa äggvita och vatten skummigt och häll det över nötterna. Blanda om igen så att nötterna blir täckta. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och bred ut ordentligt. Sätt in plåten i ugnen och rosta nötterna 35 minuter. Låt svalna innan du bryter i mindre bitar. Förvara i en lufttät burk.
Jag använde hasselnötter, sötmandel och cashewnötter. Men man kan nog bara använda sig av sötmandel också om man vill, med gott resultat.
tisdag 10 december 2013
Pepparkaks-shot!
Titta vad jag hittade i mejerihyllan för nån vecka sen! Gillar verkligen Kesella Vanilj och Kesella Hallon och det här lät ju jättemumsigt! Köpte såklart och avsikten var att smaka en sked...Jomenhej...Det blev som hela burken istället. Svingott. Tanken slog mig att en dessert med detta måste ju va en höjdare. Så till mitt glöggparty som jag hade föregående helg komponerade jag ihop en liten dessert. På glöggpartajet bjöd jag på lite småplock, så jag valde att göra den här efterrätten i små snapsglas! Det blev som lite lagom stort ihop med det andra. Och man kan ju ta flera, som tur är! ;)
Såhär blev resultatet! Bildkvalitén är tyvärr inget vidare, då batteriet i kameran strejkade och det blev en mobilbild. Smarrigt blev det! För de som inte anser att Ris à la Malta är heligt på julafton, så kan detta vara ett alternativ!
Rekommenderar verkligen Kesella Äpple Kanel hur som helst och det finns säkert mängder med användningsområden!
Pepparkaks-shot
15-17 snapsglasportioner
4 äpplen
2 msk smör
3 msk strösocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk sirap
1 burk Kesella Äpple Kanel
lite pepparkakor
Skär de skalade äpplena i små, små tärningar och stek dessa i smör, tillsammans med socker, kryddor och sirap tills de blir mjuka. Låt svalna. Varva krossade pepparkakor med Kesella och äpplen i valfri portionsstorlek. Gör så många lager du får plats med, eller ingredienserna räcker till. Tänk på att inte göra dessa för långt i förväg, då pepparkakorna lätt mjuknar av övriga ingredienser.
söndag 8 december 2013
Saffranskissar...
...heter det ju inte, men skulle i princip kunna göra! Same same, liksom! ;) Det här är ju goa grejer och skönt att traditionen med lussekatter håller sig till december, till skillnad från tex semlor, som börjar säljas redan 2 månader före fettisdagen. Då hinner man liksom längta ordentligt! För det är en njutning inför varje lucia att sätta tänderna i en nygräddad, saftig lussekatt! Dessa blir riktigt saftiga och goda, med både kesella och mycket smör. Jag älskar russin i bröd och bullar och vill därför inte bara ha 2 små ynka russin ovanpå, utan i hela bullen! Min familj däremot, dissar till och med dom 2 små stackars russinen ovanpå. Hm. Tur att man kan dela på degen och göra hälften av var! :)
..."och nåra med socker på"...
Lussekatter
Ca 40 st
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)150 g smör, rumsvarmt
250 g kesella
5 dl mjölk
2 dl socker
1 tsk salt
14-16 dl vetemjöl
Värm mjölken till 37 grader och häll i saffranet i den ljumma mjölken (detta för att utvinna smaken maximalt). Smula ner jästen i en degbunke och häll i lite i taget av den ljumma mjölken, tills jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan. Blanda ner kesella, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget, varvat med klickar av det rumsvarma smöret (och ev russin). Var noga med mängden mjöl, så blir lussekatterna riktigt saftiga. Pudra lite mjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa 60 min.
Lyft upp degen på ett bakbord och knåda lite. Dela degen i bitar och forma till lussekatter. Lägg på bakpappersklädd plåt, tryck ner russin ovanpå och låt jäsa 45 min. Pensla med uppvispat ägg och strö ev över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 5-8 min.
tisdag 3 december 2013
Ny fläskfiléfavvo!!
Här snackar vi matporr!! Även ljudeffekter kan förekomma vid intag av maträtten ovan! Diska är inte nödvändigt, då man slickar tallriken ren! :P Hujedamej vad gott detta var!
Brynt fläskfilé läggs i en form, täcks med strimlor av pepparsalami och röd paprika...Ovanpå detta hälls en sås med grädde och krämig cambozolaost. Lite riven, god, lagrad ost och sen in i ugnen. Mmmmm....
Med tanke på våra något kräsna kids så höll jag inne med informationen om ädelosten i såsen, som dock ändå är av den mildare sorten. Smart drag tror jag bestämt. Såsen gillades skarpt!
Fläskfilégratäng med cambozolagrädde
4 port.
600 g fläskfilé
2½ dl mellangrädde
2 dl vispgrädde
1 bit cambozola
röd paprika
pepparsalami
riven, lagrad ost
salt och peppar
Skär fläskfilén i skivor och bryn dessa. Salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form. Vispa ur pannan med grädden och låt sjuda ett par minuter. Lägg ner bitar av cambozolaosten (utan kanter) och låt smälta ihop med grädden. Strimla valfri mängd pepparsalami och lägg detta på fläskfilén. Strimla paprikan och fräs den en stund i lite olivolja innan du lägger på även den i formen. Häll över den goda gräddblandningen och strö till sist över riven ost. Gratinera ca 20 min i 200 grader. Servera förslagsvis med ugnsrostad potatis och en god sallad.
Receptet kommer från Två Små Kök. Där tipsas också om att variera gratängen med tex purjolök och/eller champinjoner. Nog inte så tokigt!
söndag 1 december 2013
Äntligen advent!
Det känns lite som att portarna till julvärlden öppnas första advent. And I love it! Skenet av ljusstakar och stjärnor, doften av hyacinter, värmande glögg och planeringen av julklappsinköp...Mys!! Adventsfika i skenet av det första ljuset är ju ett måste och idag blir det julifierade hallongrottor! Saffransgrottor, that is! Man kan ju fylla dom med vilken sylt eller marmelad som helst, jag valde Dalfour´s marmelad Fyra frukter. Dom har jättemånga goda marmelader och de är gjorda med mycket frukt och bär. En annan favorit är Williamspäron som också är god till ostbrickan!
Saffransgrottor
Ca 28 st
½ g saffran
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
några matskedar sylt eller marmelad av valfri smak
Sätt ugnen på 200 grader. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda samman resten av sockret med det stötta saffranet, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare. Låt degen vila en liten stund i kylen så blir den lättare att hantera. Sätt småbrödsformar på en plåt. Forma degen till valnötsstora bollar och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning i varje kaka, som du sen fyller med sylt eller marmelad. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.
Recept från ICA.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)