torsdag 19 september 2013

Världens mest populära kex...



...är Oreo! Det äts 20,5 miljoner Oreo´s om dagen i världen!!No kidding!! Äter folk dom till frukost, lunch och middag eller?? Här hemma har vi ett stort fan av dessa kakor och det är äldsta dottern. Själv är jag måttligt förtjust, helt ok är dom, men inte så mycket mer. Bläddrade i en av mina kokböcker en dag och hittade ett recept på Oreo Cookies å tänkte det kunde va kul å testa i alla fall, när man nu har en Oreo-expert i familjen! Smakar inte direkt som originalet, men alla tyckte dom blev goda.
Har ju några följare i kakans hemland, USA...undrar hur många Oreo-kakor dom knaprar i sig per dag...hehe...

Oreo cookies

Ca 30 kakor

250 g smör
½ dl strösocker
1 äggula
3½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 kryddmått salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven mörk choklad (minst 50% kakaohalt)

Fyllning:

3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker

Blanda smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. Blanda snabbt till en smidig deg, överarbeta inte. Rulla degen till en rulle, ca 3 cm i diameter. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut degen ur kylskåpet och skär i tunna skivor, ½ cm tjocka. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. De kan ligga rätt tätt tillsammans, de flyter inte ut så mycket. Ställ in plåten med kakorna i kylen i ca 10 min. Grädda sedan i ugnen i 10-12 min. Låt svalna en stund på plåten, sedan på galler.
Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Bred lite fyllning på en kaka, tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna är godast om de får stå i kylskåpet en stund innan de äts.

Kakorna är väldigt ömtåliga, så var försiktig när du tar i dom eller brer på fyllningen! Receptet kommer från boken Två systrars söta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar