onsdag 25 september 2013

Äppelträdet levererar!



Mitt lilla äppelträd, för det är rätt litet, exploderade av jättefina äpplen i år! De är av sorten Katja och supergoda, även att äta direkt från trädet. Men att ha tillgång till så många fina äpplen från den egna trädgården är ju en anledning så god som någon att baka nåt smaskigt!



Valet föll på dessa supermumsiga amerikanska megamuffins, size XL. Kanel och kardemumma gör doften och smaken outstanding...Eller som yngsta dottern uttryckte det; "Kanel och äpple passar så bra ihop, det blir typ som best friends". Hihi. Kan inte annat än hålla med! Receptet kommer från boken "Sweet" av Sveriges just nu hetaste (populäraste syftar jag såklart då på) konditor, Roy Fares. Han har nyligen gett ut en ny bok, som inte bara är fylld av diverse smaskiga recept, utan även har så snygg design och fina bilder, så man vill ha den bara för den skull! Kolla in detta:




Joodå. Vill ha.


Äppelmuffins med havrecrumble

10-15 st

Muffinssmet:

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ msk kardemumma
3 dl mjölk 3%
3 äpplen till fyllning

Havrecrumble:

75 g smör
1 dl strösocker
1 3/4 dl havregryn
1 msk kanel
½ dl vetemjöl

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten, lite i taget, växelvis med mjölken. Blanda till en slät smet. Rör ner smöret, blanda väl. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt eller dubbla formar på vanlig plåt. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i 10 klyftor vardera. Fyll formarna till 3/4 och tryck ner 2 äppelbitar i varje. (Jag tog lite mer äpple i varje, gott ju).
Smält smöret till crumblen. Blanda med resten av ingredienserna till en smuldeg. Fördela smuldegen på muffinsen. Grädda mitt i ugnen 20-25 min.

Tips! På måndag börjar programmet Dessertmästarna på Kanal 5, där Fares är en av domarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar