tisdag 17 september 2013

Kickar igång grythösten



Mycket grytor blir det på hösten och vintern...Och efter en helt sjukt fin halva av september, rena sommarvärmen har det ju varit, så verkar det som att hösten nu tar över. Hur som helst, här är i alla fall ett tips på en god, gräddig (såklart,hehe) gryta med smak av fransk senap och lite timjan. Grytor brukar ju behöva långkoka, men då detta är fläskfilé går det fortare. Pressgurka, som är jättemumsigt till många olika rätter, passar bra till detta!

Gryta med timjansdoft

4 port.

1 fläskfilé,500-600 g
4 morötter
2 msk smör

Sås:
250 g färsk svamp
2 msk smör
1 liten finhackad schalottenlök
2 dl steksky
3 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
½ msk soja
1 tsk timjan
3 msk vetemjöl

Skär filén i skivor. Skala och skiva morötterna. Stek köttet i smör i en stekpanna, salta och peppra. Skölj ur pannan med 1 dl vatten efter varje stekomgång. Spara skyn till såsen. Lägg köttet i en gryta.
Ansa svampen och skär den i bitar. Stek lök och svamp i smöret, salta och peppra. Lägg över i grytan och tillsätt stekskyn, grädde, senap, soja och timjan. Låt småkoka ca 5 min under omrörning. Blanda vetemjöl med lite kallt vatten och rör ner i grytan, låt sjuda några minuter. Servera med pressad potatis eller ris.

Pressgurka

1 gurka
4 msk ättiksprit
4 msk strösocker
4 msk finhackad persilja
2 dl vatten

Skiva gurkan och lägg den i en burk med lock. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Rör i persiljan. Häll lagen över gurkan och låt stå kallt och dra i minst 2 timmar.

Receptet hittades i en veckotidning jag sparat. Har hur många som helst på lager... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar