måndag 28 oktober 2013
Äppelpajernas Rolls-Royce
OJ OJ OJ. Här snackar vi goa grejer!! En paj där äpplena blandas med pecannötter och kolasås för att sedan täckas över med smuldeg. Jamen ni hör ju?! Receptet hittade jag i ett Ica-blad och där användes kolasås på tub, men jag gjorde egen kolasås efter ett recept som finns på helenaljunggren.com. Köpt kolasås bleknar i jämförelse, denna är sjuuukt god! Jag vill ha vaniljsås till äppelpaj egentligen, har aldrig riktigt förstått varför man ska ha glass till paj. Men till just denna paj tycker jag att man bör ha glass. Det blir lite över av kolasåsen (hm...sicken otur), ringla den över glassen, servera till pajen å jag lovar att kärlek uppstår!!!
Knäckig och knaprig äppelpaj
6 port
2½ dl vetemjöl
125 g smör
½ dl råsocker
1 krm salt
600 g äpplen
100 g pecannötter
2 dl kolasås
2 msk flytande margarin eller smält smör
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, smör, råsocker och salt till en smulig massa. Arbeta ihop till en deg. Dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda dem med pecannötter, kolasås och matfettet. Lägg i en ugnssäker form. Fördela degen över äpplena. Grädda mitt i ugnen 20 -25 min.
Kolasås
2½ dl vispgrädde
½ dl mjölk, standard
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 knivsudd vaniljpulver
1 msk smör
Lägg allt utom smöret i en kastrull och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i 10-15 min. Ju längre du kokar den, desto segare blir den. När du är nöjd, ta kastrullen från värmen och rör ner smöret.
onsdag 23 oktober 2013
När-det-måste-gå-fort-pasta
Jag är inte den som drar mig för att laga mat som tar lite tid, för det är oftast värt mödan! Men ibland bara måste det gå fort med middan och då funkar det här kalas! Väldigt basic och inga krusiduller, men snabblagat och kidsen gillar det. Egentligen är det en ost och skinksås, men jag väljer oftast att göra den på strimlad kalkon istället. Det tycker vi alla är godare. Använd en lagrad ost och strö helst över färskriven parmesan på toppen!
Skink och ostsås till pasta
5-6 port
4 dl lätt crème fraiche
2 dl mjölk
300-400 g strimlad skinka eller kalkon
3 dl riven lagrad ost
hackad persilja
valfri pasta
Koka pastan. Koka upp crème fraiche och mjölk. Koka i några minuter på svag värme. Blanda i skinkan. Rör i osten och låt den smälta. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar. Servera ostsåsen tillsammans med den nykokta pastan och gärna riven parmesan.
måndag 21 oktober 2013
Ostkaka + saffran
Oh dear. Frödinge har gjort det. Gett ut en ostkaka med saffranssmak. Oh dear. Som om inte vanlig ostkaka var nog så gott. Som om det inte var nog att man kunde klämma i sig en hel ask själv. Nej, då får man för sig att röra ner lite saffran, så det ska bli ännu godare. Men eftersom jag är en förlåtande person så förlåter jag Frödinge för den frestelse dom utsätter mig för!
Ni som gillar ostkaka - köp!
fredag 18 oktober 2013
Japp! Det var gott!
Här kommer en riktig godiskaka med både Daim och Japp! Själv skulle jag klara mig gott utan Daimen på toppen, Daim å jag klickar inte riktigt. Däremot skulle jag kunna tänka mig att strö över lite extra Japp ovanpå istället...joodå! :) I receptet jag hittade skulle man smälta Jappen och ha i smeten, men enligt kommentarerna smakade det då inte Japp. En Jappkaka utan smak av Japp? Nepp! Jag delade den istället i små bitar och tryckte ner dessa i kakan innan gräddning och det blev kalasbra! God, kladdig kaka som försvann i ett huj! :)
Jappkaka
8 bitar
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
1 dubbel Japp
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
1-2 dubbel-Daim
Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner chokladsmeten och rör sedan ner vetemjöl och salt. Häll smeten i en form med löstagbara kanter och tryck ner Japp-bitar i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 5 min. Ta ut kakan och strö över den hackade Daimen. Grädda sen ytterligare 6-8 min. Den ska vara lite "dallrig" när man tar ut den, så den blir kladdig, annars blir den lätt torr. Men den bör stå kallt i några timmar innan man skär i den!
Receptet kommer från kokaihop.se
Etiketter:
Bakning,
Choklad,
Efterrätter,
Fredagsmys,
Godis,
Mjuka kakor
onsdag 16 oktober 2013
#galengrishund??#
Bauhaus är inte en favoritbutik (dock ändå bättre än Biltema som är worst of the worst), men nu så blir det ändring på det! I helgen, när jag tvingades in på Bauhaus, upptäckte jag till min glädje denna skylt! Har ju gjort pulled pork hemma, så jag vet att det är gott. Detta måste ju alltså testas!!...
No more 5-kronorskorv på IKEA, no more cheeseburgare för guldpeng på MacDonald´s. Från och med nu blir min snabbmat på språng Pulled porkdog! Saftigt fläskkött som ligger på en bädd av coleslaw i ett korvbröd, toppad med barbequesås och strimlad rödlök. Tusan vad gott!!
Bauhaus är inte så tokigt ändå... ;)
måndag 14 oktober 2013
Pytt i panna greek stajl
Före ugn |
Oftast tänker man väl sig pytt i panna som något väldigt svenskt och det kan ju absolut vara gott med rödbetor o ägg. Men med grekisk touch på pytten händer det det grejer hörni!! Det här är SÅ. HIMLA. GOTT! Ska serveras med en god kall sås, förslagsvis din egen kalla favorit. Här hemma har vi en sås-favvo i form av crème fraiche som blandas med sweet chili och det funktionerade klockrent till den här galet goda pytten!
Efter ugn |
6 port
1 kg fläskfilé
Marinad till fläskfilén:
1,5 dl rapsolja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk ingefära
3 st vitlöksklyftor i skivor
salt och peppar efter behag
Tillbehör:
1 kg klyftad potatis
3 st klyftade rödlökar
1 gul paprika i bitar
1 röd paprika i bitar
½ zucchini i bitar
1 ask halverade körsbärstomater
200 g fetaost i bitar
Sås:
5 dl crème fraiche
sweet chilisås efter önskad smakstyrka
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke. Skär fläskfilén i skivor, lägg dessa i marinaden och låt stå kallt i minst 6 timmar, ännu hellre ett helt dygn! Skala och klyfta potatisen, förkoka dessa i 5 min. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den avrunna potatisen i en långpanna, häll över köttet och marinaden. Blanda ihop detta väl, så den goda marinaden kommer till sin rätt. Skär grönsakerna efter tycke och smak och lägg dessa ovanpå potatis och köttröran. Tillaga mitt i ugnen i ca 25-30 min, tills allt fått fin färg. Lägg tärnad fetaost över den varma gratängen och servera med en god kall sås.
Receptet kommer från kokaihop.se, med nån liten justering av mig.
torsdag 10 oktober 2013
Mera Örebro!
Måste bara ge Örebro lite cred! Förutom att det är en mycket trevlig stad, så finns det en nyöppnad (slog upp portarna i april i år) superfräsch saluhall där! Här kan man köpa med sig goda ostar, ett gott bröd, riktigt fint kött från närliggande svenska gårdar och andra delikatesser. Eller så äter man en bit mat på någon av matställena. Tyvärr varken handlade eller åt jag då jag hade lite brådis, men glad att jag ändå slank in och kikade för nästa gång jag är i Örebro blir det definitivt ett besök här!
Och som om det inte vore nog med en schysst saluhall, så öppnade även nyligen restaurangen Kitchen and Table, signerad Marcus Samuelsson, i staden! Inte heller där fick jag möjlighet att äta denna gång, men believe me, kommer att ske inom en snar framtid i alla fall! Det som är bra är att restaurangen även finns i Uppsala, som ligger lite närmare till hands för mig, men också i ett antal andra städer. Kolla in hemsidan som verkligen lockar med både bilder och en smarrig meny!
You should try it! :)
OBS! Bilderna är inte tagna av mig! De är från Örebro Saluhall resp Kitchen and Table!
tisdag 8 oktober 2013
Ädelost...
...dissas totalt av den yngre generationen i huset. Vilket i och för sig inte är så konstigt, för den har ju en säregen smak. Och jag vet att jag själv i samma ålder inte heller greppade det här med att äta mögel. Men man blir ju äldre och klokare (och lite mer möglig själv), så nu uppskattar jag verkligen ädelost i matlagningen. Och jag gillar som bekant pajer av olika slag! Så här kommer en god paj där ädelosten får sällskap av kantareller och bacon!
Kantarellpaj med ädelost och bacon
6-8 port
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk timjan (helst färsk)
100 g smör
2 msk crème fraiche
Fyllning:
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
300 g förvällda kantareller
140 g bacon
100 g ädelost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt, peppar
Pajdeg:
Lägg mjöl, timjan och smör i bitar i en matberedare och kör till en smulig massa. Tillsätt crème fraiche och kör tills en degboll bildats. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm. Plasta in och låt stå i kylen i 30 min. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda ca 10 min i 225 grader.
Fyllning:
Skölj och skär purjolöken i skivor. Skala och hacka vitlöken. Fräs löksorterna i en stekpanna med smör tills de mjuknat. Tillsätt kantarellerna och låt fräsa i ca 5 min. Skär baconet i strimlor och stek knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Fyll pajskalet med lök, svamp, bacon och smulad ädelost. Vispa samman ägg, mjölk och grädde i en skål. Salta och peppra. Häll över äggstanningen och grädda tills fyllningen stelnat och fått fin färg, ca 20 min.
Receptet kommer från Hemmets Journal.
måndag 7 oktober 2013
Örebruuu weekend
När det gäller att gå ut och äta eller ut och fika så väljer jag i den mån jag kan ett nytt ställe! Jag vill äta och fika mig igenom så många ställen som möjligt, samla på upplevelser och smaker! I helgen när jag var i Örebro, som är relativt outforskad mark för mig, passade jag alltså naturligtvis på! Godsakerna på bilden är bara en bråkdel av allt smarrigt som fanns att välja på!
Caféet jag valde ut var Fröken Brogrens Veranda. Ett supermysigt ställe, ombonad miljö och en massa hembakt gottis. Perfekt att ta en värmande kopp te här en småregnig och mulen dag som det var! Vissa dagar erbjuds också här afternoon tea till det mycket överkomliga priset 69:-. Har dock inte provat, så vet ju inte vad man får för pengarna!
Här finns också en butiksdel med jättefina inredningsprylar att köpa med sig hem!
Efter en lång överläggning med mig själv bestämde jag mig till slut för Mudcake med grädde. Den var riktigt god, krämig (lerig? hehe) och med bitar av mashmallows och valnötter. Och en kopp värmande kushmi-te till!
Kan varmt rekommendera detta mysiga fik om ni har vägarna förbi Örebro!
Obs! Mobilbilder. Därav dålig kvalité!
fredag 4 oktober 2013
Brådispizza
När jag gör pizza hemma brukar jag göra degen och tomatsåsen själv, men ibland kan det ju va lite småkörigt och man har helt enkelt inte tid att sitta o jäsa medan degen ska jäsa. Jag var för övrigt också nyfiken på om denna deg på burk var god. Och det var den faktiskt! En av döttrarna tyckte t.o.m att den var godare än hemmagjord, hrmph, (indragen veckopeng, hehe)! Det tycker väl inte jag då, men även tomatsåsen var ok och jag gillar att degen verkligen var så tunn som utlovades. Detta var vad jag hade på pizzan!
Skivor av krämig mozzarella och klickar av pesto,sen in i ugnen. Efter gräddningen på med massor av parmaskinka eller prosciutto, ruccola och till sist toppade jag med en god vitlökssås. Helloooooo!
Ha nu en trevlig helg gott folk!
...och nej, jag har inte förväxlat Kanelbullens Dag med Pizzans Dag (infaller den 1 januari, hmm, undrar varför just då? #bakisefternyårsfirande#)!
Ska åka bort över helgen och har tyvärr inte tid att baka bullar, annars hade jag absolut bjudit på mitt bästa kanelbullerecept! Nu får det bli köpebullar istället. Funkar ju som ok det också.
torsdag 3 oktober 2013
Rustikt krubb!
Det är ju precis vad detta är! Jag må ha en dragning till den lyxiga maten, ju finare namn desto godare, inbillar jag mig...eller vad sägs om:
"Urbenad hjortkalvsadel på dovhjort från Småland med krispstekt hjortbräss,
fläderbärsputtrade svartrötter, lingon- och fläderbärsgel, skogsvamp
samt puré på ekologisk potatis"
Sånt lockar mig minsann! Men inget ni kommer få se recept på i den här bloggen, hehe...
Ibland är dock det enkla så himla gott! Hemkokt äppelmos, en sås som slickades av tallrikarna och en riktigt fin bit hel fläskkarré, då är ett trist namn på rätten förlåtet!
Helstekt fläskkarré
5 port.
ca 1 kg fläskkarré i bit
2 msk kinesisk soja
1 tsk malen ingefära
2 morötter
1 äpple
2 rödlökar
2 dl äppeljuice eller vatten (jag använde vatten)
salt och vitpeppar
Sås:
2 dl mjölk
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 tsk gelé
skyn från köttet
salt och vitpeppar
Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar. Lägg dessa i en stekgryta som tål ugn. Salta och peppra köttet runt om och lägg det på grönsakerna i grytan. Tillsätt äppeljuice eller vatten, samt soja och ingefära. Ställ in grytan i ugnen på 200 grader i 30 minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader. Låt steken stå 1-1,5 timme till efter detta, den ska vara minst 75 grader i innertemperatur. Om du inte har lock till grytan bör du ha koll på att steken inte blir bränd på ovansidan, täck i så fall med folie.
Ta ut steken och täck den med folie medan du gör såsen.
Sila ner skyn från köttet i en såskastrull. Blanda ut vetemjölet tillsammans med grädde och mjölk och vispa ner detta i skyn. Koka upp under omrörning. Låt koka 5 min och tillsätt under tiden gelé och smaka av med salt och peppar.
Skär upp fläskkarrén i skivor och servera med kokt potatis, sås och gärna äppelmos.
Receptet kommer från receptfavoriter.se. I receptet föreslås att man ska servera grönsakerna som tillagats tillsammans med köttet som tillbehör, men jag tyckte att de mest smakade salt. Så jag hoppade över dessa.
Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar. Lägg dessa i en stekgryta som tål ugn. Salta och peppra köttet runt om och lägg det på grönsakerna i grytan. Tillsätt äppeljuice eller vatten, samt soja och ingefära. Ställ in grytan i ugnen på 200 grader i 30 minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader. Låt steken stå 1-1,5 timme till efter detta, den ska vara minst 75 grader i innertemperatur. Om du inte har lock till grytan bör du ha koll på att steken inte blir bränd på ovansidan, täck i så fall med folie.
Ta ut steken och täck den med folie medan du gör såsen.
Sila ner skyn från köttet i en såskastrull. Blanda ut vetemjölet tillsammans med grädde och mjölk och vispa ner detta i skyn. Koka upp under omrörning. Låt koka 5 min och tillsätt under tiden gelé och smaka av med salt och peppar.
Skär upp fläskkarrén i skivor och servera med kokt potatis, sås och gärna äppelmos.
Receptet kommer från receptfavoriter.se. I receptet föreslås att man ska servera grönsakerna som tillagats tillsammans med köttet som tillbehör, men jag tyckte att de mest smakade salt. Så jag hoppade över dessa.
tisdag 1 oktober 2013
Att gömma zucchini - mission failed
Tänkte ju liksom att zucchinin i den här rätten är lite undercover och på så sätt lite fint bara skulle slinka ner när det gäller barnen/tonåringarna i huset. Men icke. Det petades zucchini till höger o vänster vid middagsbordet. Numera funkar den lilla vita lögnen "men det är gurka" inte så bra längre...Förutom "gröna faran" så gillades detta av barnen och jag älskade det, med zucchini!
Det är lite pilligt att göra pastarullarna, som fylls med zucchini,ost och skinka, så vid första försöket kanske det inte alltid blir så estetiskt tilltalande som synes på bild nedan! Eeeh...hehe...
Ojämnt och osymmetriskt och o-alltvaddetkanvara, men ni förstår principen i alla fall! Och hav tålamod - ty gott blir det!! Man hör ju på bara namnet hur delikat det är:
Delizie alla Romagnola
4-5 port.
250 g färska lasagneplattor
kokt skinka i tunna skivor
1 zucchini
emmentalerost
Bechamelsås:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
1 krm riven muskot
salt och vitpeppar
Tomatsås:
1 burk krossade tomater av god kvalité
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk socker
basilika
Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och koka upp under omrörning. Smaka av med muskot, salt och peppar.
Tomatsås: Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och låt koka minst 10 min.
Lägg ut lasagneplattor och fördela 2 ostskivor, 2 skivor skinka och 2 skivor zucchini (lättast att få tunt med osthyvel) på varje lasagneplatta. Rulla ihop rullarna hårt från kortsidan och låt ligga kallt en stund. Häll ett lager bechamelsås i botten på en ugnsform. Skär pastarullarna i 3-4 bitar var, beroende på höjden/storleken på formen. Ställ i pastarullarna och häll på resten av bechamelsåsen. Häll också över tomatsåsen och peta ner den lite emellan. Riv över ost ovanpå allt och grädda i 225 grader ca 20 min.
Receptet hittade jag på saltochpeppar.se
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)