tisdag 12 februari 2013

Today is a good day to eat a semla!



Med semlor har det blivit lite som med julen, varar till påska. Börjar ju säljas som saffranssemlor innan jul och sen rullar det på. Rullar gör man själv också till slut, om man inte hejdar sig i frossandet! Men på Fettisdagen är det legalt att frossa! Jag gör egna semlor. Det blir inga beauty awards, men hujedamej så mycket godare det är än köpesemlor!

Semlor

12-15 st (beroende på hur stora du vill ha)

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:

mandelmassa
innankråm från bullen

lite mjölk

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. 

Receptet till vetebullarna kommer från Leila Lindholm.

2 kommentarer: