fredag 22 april 2016

Nu köttar vi på med helg!

HELG. Bara smaka på ordet. You just gotta love it! :D
Däremot har ju vädret pms big time! Jag vet, april april och vädret gör som det vill. Men måste det vara så rackarns kallt?! Haglar som tusan dessutom, as we speak. Or as I write.

Men oavsett väder så betyder helg ofta en fin köttbit.
Här följer ett tips på ett gott potatistillbehör, ett grönsakstillbehör och en smarrig sås!

Potatiskakan kräver lite tidsplanering, då den ska sätta sig under några timmar, desto skönare när den är i princip klar när allt annat ska lagas.
Såsen är lite sötsyrlig, vilket gör att den är godast tillsammans med en annan lite "tyngre" sås, typ bea. Tycker jag.
De karamelliserade lökarna är muuuuums som tillbehör!


Potatiskaka

5-6 port.

ca 1 kg skalad, skivad potatis
ca 400 g grovriven parmesanost
salt, peppar

Gör så här:

Smörj eller klä en avlång form med bakplåtspapper. Varva potatis, salt, svartpeppar och parmesan i lager efter lager. Avsluta med potatisskivor och tryck till hela kakan ordentligt. Klä formen med aluminiumfolie och grädda i 175 grader, ca 60 min eller tills potatisen är klar. Låt svalna i kyl 2-3 timmar minst, stjälp upp kakan på en skärbräda och skär i skivor. Bryn dessa i rikligt med smör till gyllene färg.

Balsamicosås

2 dl vatten
2 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
2-3 msk kalvfond
2 msk strösocker
1 msk maizena
smör

Gör så här:

Smält sockret på svag värme i en kastrull och låt det bli ljusbrunt. Häll i balsamvinägern, vinet och vattnet. Låt det koka upp igen så att sockret löser upp sig igen. Häll även i kalvfond och låt såsen puttra 10 min. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Vispa till slut ner en rejäl klick smör.

Karamelliserade smålökar

500 g små steklökar
2 msk smör
3 msk socker
3 msk balsamvinäger
3 dl rött vin
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Gör så här:

Fräs lökarna hela i smöret. Häll på socker, vinäger och vin och sjud tills lökarna är mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar