fredag 30 augusti 2013

An applepie a day keeps the doctor away?




Naaah...Kanske inte, men nån gång då och då kan man i alla fall unna sig en bit! Mina egna äpplen mognar först i september, så denna gång fick jag köpa äpplen. Det blev ändå lokalt odlade äpplen av sorten Discovery, bara sååå fina!
                                                                                                                                                                  










Och minst lika fina, med en lätt rosa ton, efter att man skalat och klyftat dom!























Resultatet blev en knäckig äppelpaj med en touch av flingsalt, som förhöjer kolasmaken i pajen. Supermums!!













Knäckig äppelpaj

6 port.

600 g äpplen
150 g smör
2 dl råsocker
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull tillsammans med socker, sirap och vispgrädde. Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt. Dela, kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem i en smord pajform. Fördela smeten över. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med grädde, glass eller vaniljsås.

Receptet kommer från senaste numret av Buffé. Mobilbilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar