onsdag 30 december 2015

Frostig vinterdessert


En efterrätt med julfeeling då botten är gjord av pepparkakor, men jag kan nog tycka den passar som dessert även en kall januaridag, med sina frostiga lingon på toppen eller varför inte på nyårsafton?


Lingonen med sin syrlighet passar finemang till, då det gömmer sig en sötaste söt (men ack så god) kolasås mellan cheesecakefyllningen och pepparkaksbottnen!


Dom gulligaste små röda julstrumporna på bilden är till för att stoppa ner besticken i, jättefint till en juldukning. Dessa fick jag i julklapp (så lite snäll måste jag allt ha varit) av min syster som köpt dom i Dubai där hon bor.

Lingon heter ju lingonberry på engelska, gissningsvis för att det inte finns ett ord för just lingon i engelskan, gissningsvis för att det inte finns lingon i England. Men i Norge, ändå rätt likt svenska på många sätt, ja där har man valt att kalla dom tyttebär.
Så nu vet ni det.

Frusen cheesecake på kola & pepparkaksbotten

Botten:

200 g pepparkakor
50 g smör

Fyllning:

2 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
2 dl grädde
2 äggvitor

1 burk karamelliserad mjölk

Gör så här:

Mixa ihop pepparkakorna till smulor. Smält smöret och blanda ihop med pepparkakssmulet. Täck en for på 24 cm med bakpapper och tryck ut massan i formen. Ställ i frysen och gör under tiden glassmeten.

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Vispa grädden i en annan skål. Vispa ner philadelphiaost i äggulevispet. Rör även ner grädden och vänd till sist ner äggvitan.

Ta ut formen från frysen och bred på en burk kola i ett jämnt lager. Häll på glassmeten. Täck formen med folie och frys i minst 8 timmar. Dekorera med lingon.

Receptet kommer från en underbar blogg med en massa gott, Bakverk och fikastunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar